Új tárlat nyílt a Munkácsy Mihály Múzeumban

Új tárlat nyílt a Munkácsy Mihály Múzeumban Fotó: Körös Hírcentrum

A XXIII. Tervezőgrafikai Biennálé zsűrizett műtárgyanyagából nyílt kiállítás a Munkácsy Mihály Múzeumban.

A biennálé idén nemzetközi kitekintésre vállalkozott, így külföldi művészek is bemutathatták alkotásaikat. A kiállítás a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetség Tervezőgrafika Szakosztálya, Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Munkácsy Mihály Múzeum együttműködésében valósult meg. A november 17-i rendezvényen kihirdették a díjazottak névsorát, a legszínvonalasabbnak ítélt művek alkotóit pedig rangos díjakkal jutalmazták.

hirdetés

A XXIII. Tervezőgrafikai Biennáléra alkotóművészek egyénileg, grafikai stúdiók, felhasználó vállalatok, cégek, intézmények és művészeti felsőoktatásban tanuló hallgatók nevezhettek. A jelentkezők bármely témában és tervezőgrafikai műfajban indulhattak, mint például plakát, kiadvány, illusztráció, könyvborító formájában is.

A rendezvény házigazdája dr. Bácsmegi Gábor múzeumigazgató volt. A kiállítást Szurcsik József Munkácsy Mihály-díjas képzőművész, a Magyar Képzőművészeti Egyetem docense, rektorhelyettese és tanszékvezetője nyitotta meg. Az eseményt Szepes Hédi Konecsni György-díjas művészettörténész rendezte. A programot Szives Márton ütőhangszeres művész közreműködése színesítette.

A Biennálé szervezői 1978-ban indították el a tervezőgrafika művészet legrangosabb hazai periodikus kiállítássorozatát. A Munkácsy Mihály Múzeum kétévente mutatja be a műtárgyanyagot azzal a céllal, hogy a hagyományok szellemében a mai magyar tervezőgrafika alakulását, új értékeit számon tartsa, valamint a fiatal, tehetséges tervezőgenerációk és a művészeti egyetemek tervezőgrafikus hallgatóinak műveit népszerűsítse.

„A tervezőgrafikus felelőssége többágú. Az ízlés, mint alap kötelezettség a szakmai elvárások egyik legfontosabb alapköve. Erre épül minden. A jó graphic designer etikus. Munkájával, műveivel mindig igazat mond. Ha retusálja a valóságot az nem hazugság, az a szépség kibontásának processzusa a rútság birodalmából” – fogalmazott Szurcsik József.

A zsűri által legszínvonalasabbnak ítélt művek alkotóit a megnyitó alkalmával rangos díjakkal szokták jutalmazni, amely idén sem történt másképp.

A Magyar Művészeti Akadémia díját Halasi Zoltán és Solymosi Mór kapta meg. A Kulturális és Innovációs Minisztérium díját Herr Ágnes és Vörös Botond nyerte. Békéscsaba Megyei Jogú Város – Munkácsy Negyed különdíját Morvai Péter érdemelte ki. A zsűri a Konecsni György-életműdíjat Auth Attila grafikusművésznek ítélte. A Biennálé 44 éves története során idén új díj született, A Magyar Képzőművészeti Egyetem díját a lengyel grafikusművész, Agnnieszka Ziemiszewska nyerte.

A díjazott művek a Munkácsy Mihály Múzeum gyűjteményébe kerülnek. A tárlat a Pátkai Ervin, Kolozsváry–Tevan és Zsilinszky Mihály kiállítótermeiben december 23-ig, hétfő kivételével naponta 10-től 18 óráig tekinthető meg.