Kedden jön az újabb mediterrán ciklon

változékony, Melegfront, Békés, Csapadékos, meleg, felhős, csapadék, viharos Illusztráció: Pixabay

A Dunántúlon várható több csapadék, az Alpokalján és a Bakonyban újra előfordulhat havas eső, havazás – számolt be az Időkép.

hirdetés

Mint írják, sokfelé fagyosan, ködösen indul a hétfő reggel, az ország nagy részén fagyni fog, északon, északkeleten -5 fok köré csökkenhet a hőmérséklet. A ködös tájakon ónos szitálás, zúzmaralerakódás okozhat síkos, jeges útfelületeket, emellett északon, északnyugaton gyenge ónos eső, néhol hószállingózás sem kizárt.

hirdetés

Napközben a köd fokozatosan zsugorodik, megemelkedik és alacsony szintű rétegfelhőzetté alakul, amely egyre többfelé felszakadozik. Az ország nagy részén így hosszabb-rövidebb napos időszakokban bízhatunk, csak néhol fordulhat elő gyenge eső. A délnyugatira forduló szél a Dunántúlon élénk lehet. A csúcshőmérséklet 5 és 10 fok között alakul.

Kedden délnyugat felől újabb mediterrán ciklon érkezik, csütörtökig sokfelé várható eső, sőt a Bakonyban és az Alpokalján újra találkozhatunk havas esővel, havazással. Feltámad a légmozgás, kedden a keleties, szerdán főként a Dunántúlon már az északira-északnyugatira forduló szelet kísérhetik erős lökések. A csúcshőmérséklet kedden és szerdán is 4 és 13 fok között alakulhat, a Dunántúlon mérhetjük az alacsonyabb, keleten, délkeleten a magasabb értékeket.

Nagyobb mennyiségű csapadék a Dunántúlon várható a mediterrán ciklon felhőzetéből, nyugaton, délnyugaton összességében 30-40 mm is összegyűlhet. A legkevesebb eső keleten, északkeleten várható. Ez a mediterrán ciklon csütörtökön távozik térségünkből, de a szél még ezen a napon is sokfelé lesz élénk, erős.

hirdetés