Mestervizsgát tettek a karosszérialakatosok

Mestervizsgát tettek a karosszérialakatosok Fotó: Pintér Vince/BMKIK

A karosszérialakatosok munkája látványos: törött autókból újat varázsolnak. A mesterjelöltek a hétvégi gyakorlati mestervizsgán azt is megmutatták, hogyan lehet a szemmel látható sérüléseket, mint egy balesetben összegyűrt ajtó és a laikusnak láthatatlan hibákat, mint például a tetőn a jégverést is helyrehozni.

Szakmai rangnak tartja Török Márk, hogy a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében megszerezte a mestercímet. Hozzátette: a vállalkozói ismeretek és a tanulók foglalkoztatásához szükséges pedagógiai órák is jól jöttek a képzésen a gyakorlati feladatok mellett.

hirdetés

„Gyerekkoromban is autós játékokkal játszottam, úgy látszik, nem nőttem ki a hobbimat, ez lett a szakmám is. Imádom. Sok szabadidőmet vette el a tanulás, hiszen munka után, hétvégente kellett időt fordítanom rá. Ennek ellenére megérte. Az autóiparon belül szeretnék másik szakmát is elsajátítani, például gumiszerelőnek tanulnék” – mondta Török Márk.

hirdetés
Mestervizsgát tettek a karosszérialakatosok
Fotó: Pintér Vince/BMKIK

Az egyik autón éppen kiemelték a sérült üveget és újat helyeztek be, a másikon egy horpadt küszöböt javítottak ki a mesterjelöltek, Horváth Károly (Kondoros), Hursán György (Murony), Stefkovics Ferenc (Békéscsaba) és Török Márk (Kondoros). Mint Gécs Norbert vizsgabiztos hangsúlyozta, mindenki évek óta dolgozik a szakmában, ennek ellenére ez a gyakorlati vizsga is munkavédelmi oktatással kezdődött, hiszen más műhelyben vizsgáznak a szakemberek, mint ahol hétköznaponként dolgoznak. A szakembereknek a portfóliójukat is meg kellett védeni, ez egyfajta szakdolgozat a mestereknél.

A képzéseket az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatta. Mindenki sikeres mestervizsgát tett, köszönhetően a 180 órás felkészítő tanfolyamnak.

Forrás: Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

hirdetés