Felavatták Püski Sándor mellszobrát Békésen

Felavatták Püski Sándor mellszobrát Békésen Fotó: Körös Hírcentrum

Felavatták Püski Sándor mellszobrát Békésen, a róla elnevezett könyvtárban.

hirdetés

A Püski Sándor Könyvtárban tartott ünnepélyes szoboravatón Kálmán Tibor, Békés város polgármestere köszöntő beszédet mondott.  „Igyekszünk büszkék lenni, és odafigyelni azokra az elődjeinkre, akik sokat tettek Békés városért, akik népszerűsítették a várost, és akiknek köszönhetjük azt, amik vagyunk. Úgy gondolom, hogy Püski Sándor is egy ilyen személy, és nagyon hálásak lehetünk minden egyes cselekedetéért” – fogalmazott Kálmán Tibor. Kiemelte, Izsó Gábornak, a város korábbi polgármesterének is fontos szerepe volt a szobor létrejöttében.

Az alkotást Boros Péter szobrászművész készítette. A rendezvényen Gellénné Körözsi Eszter nyugalmazott középiskolai tanár bemutatta a békési születésű Püski Sándor életútját.

„A Püski könyvek hosszú távra látják el olvasnivalóval az olvasót, és válsághelyzetben pedig életmentők lehetnek… Püski Sándor a könyvkiadói tevékenységével üzen a mának. Létrehozott egy szellemi, és gazsasági vállalkozást, amelyet egyensúlyban tudott tartani, vagy ha mégis zátonyra futott, akkor újra tudta azt kezdeni. 1939-ben hozta életre a Magyar Élet Könyvkiadó Vállalatot és Könyvesboltot.  Később ezt a nevet 1948 után nem használhatta. A Magyar Élet kifejezés nem tetszett az akkori rendszernek, így Püski Kiadó lett. A vállalkozást 1966-ig próbálta itthon fenntartani, majd belátva a hiábavalóságot, 67-től Amerikában kezdte szervezni, 70-től pedig ott nyitotta meg. 1989-ig az Egyesült Államokban működött, és 90-től, amikor a viszonyok már megengedték, hazatelepült. Ekkor már majdhogynem 80 éves volt, és újrakezdte. A Magyar Élet Könyvkiadó a legválságosabb korban vállalta fel a népi írok kiadását” – fogalmazott Gellénné Körözsi Eszter.

A Püski család több tagja is jelen volt az eseményen, köztük Püski Sándor két fia, István és László. Püski István az ünnepségen megosztotta édesapjához fűződő gondolatait. Elmondta, édesapja a magyarság ügyét sohasem hagyta el, még Amerikában sem. Folytatják, amit ő elkezdett, átadott számukra.

Fotó: Körös Hírcentrum
Fotó: Körös Hírcentrum
Fotó: Körös Hírcentrum
Fotó: Körös Hírcentrum
Fotó: Körös Hírcentrum
Fotó: Körös Hírcentrum
Fotó: Körös Hírcentrum

hirdetés