Újfajta, ügyfélbarát ügyintézéssel segíti a lótartókat a Nébih

dallos, ló, fertőző Fotó: Pixabay

Az elmúlt évek tapasztatait figyelembe véve újfajta, ügyfélbarát ügyintézéssel segíti a lótartókat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A gazdák hivatali ügyintézését megkönnyítendő, megújult a lótartásihely-bejelentő nyomtatvány, amelyhez egy egyszerűsített kitöltési útmutató is készült. Mindezek mellett elkészült a lótartással kapcsolatos „Hasznos tudnivalók” gyűjteménye. A beküldés menete is megváltozott, egyszerűbbé vált a kapcsolattartás a hivatallal.

A Nébih ügyintézőinek tapasztalatai alapján összeállított gyűjtemény témához kapcsolódó „Hasznos tudnivalók”-at, többek közt azokat a típushibákat tartalmazza, amelyek miatt általában nem rögzíthető a bejelentés. Ezen az elméleti segítségnyújtáson túl, újdonságként közvetlen telefonos ügyfélszolgálat válik elérhetővé a lovas ügyfelek számára, amely lehetővé teszi az eddiginél közvetlenebb kommunikációt a Nébihhel. Továbbá egy közvetlen funkcionális e-mail címet (lotartas@nebih.gov.hu) is létrehozott a hivatal, amely kizárólag a lótartással kapcsolatos dokumentumok, bejelentések fogadására szolgál.

hirdetés

A lótartás bejelentése elsősorban azon gazdák számára kiemelten fontos, akik részt vesznek a ”VP VÉDETT ŐSHONOS ÉS VESZÉLYEZTETETT MEZŐGAZDASÁGI ÁLLATFAJTÁK GENETIKAI ÁLLOMÁNYÁNAK IN SITU MEGŐRZÉSE TÁMOGATÁS” című programban. A megfelelő adatszolgáltatás esetükben a sikeres pályázat egyik alapköve. Ezenkívül minden, így akár már az egy herélt lovat, szamarat/öszvért, zebrát tartó magánszemélyre és cégre nézve is jogszabályi kötelezettség.

A jogszabályok betartása, valamint a pontos adatszolgáltatás közös érdek, amit a fenti újítások is támogatnak. A Nébih ezúton is felhívja az érintett állattartók figyelmét, hogy a lótartás bejelentésének elmulasztásáért állattenyésztési bírság szabható ki!

A megújult nyomtatvány, a kitöltési útmutató és a „Hasznos tudnivalók” gyűjteménye az ide kattintva érhető el.