Kiemelt jelentőségű a madarakat fenyegető veszélyek mérséklése

énekesmadár, madár Illusztráció: Pixabay

A madárpusztulások egyik legfőbb oka a szabadvezetékek mentén történő áramütés vagy ütközés, éppen ezért kiemelt jelentőségű a madarakat fenyegető veszélyek mérséklése, amely számos hazai madárfaj természetvédelmi helyzetén javít – jelentette ki Rácz András, az Agrárminisztérium (AM) természetvédelemért felelős államtitkára Tatán, a 13. MAVIR Madárvédelmi Konferencián, amelyről a szaktárca közleményben tájékoztatta az MTI-t.

Az államtitkár a konferencián elhangzott beszédében kiemelte, hogy a hazai madárvédelem tekintetében az állami erőfeszítés – az Agrárminisztérium és a nemzeti parkok munkája – rendkívül fontos, azonban szükség van a helybéliek, az önkormányzatok, a civil szervezetek és az áramszolgáltatók összefogására is – írják a közleményben.

Rácz András hangsúlyozta, a madárvédelmi konferenciák hagyománya az Akadálymentes Égbolt megállapodás keretében létrejött együttműködésre alapul. A szabadvezetékek által a madarakra kifejtett veszélyek csökkentése a hazai madárfajok természetvédelmi helyzetén javítva hozzájárul az Európai Unió Biodiverzitás Stratégiájának célkitűzéseihez is. Ennek végrehajtásához nélkülözhetetlen a széles társadalmi összefogás, hiszen a természetvédelmi ágazaton túl szükséges más ágazatok, a gazdálkodók, a helyhatóságok és a civilek támogatása is – tette hozzá az államtitkár.

Rácz András a konferenciának otthont adó Tata városát rendkívül fontos helyszínnek jelölte meg madárvédelmi szempontból, hiszen számos természetvédelmi – Natura 2000 hálózat részét képező, illetve kiemelt nemzetközi jelentőségű vizes élőhellyel – úgynevezett Ramsari területtel – rendelkezik. Ezen felül a vizes élőhelyek védelméért kifejtett tevékenység nemzetközi elismeréseként Tata a “Ramsari Város” címet is elnyerte – emlékeztetett az államtitkár a közlemény szerint.

MTI