Pályaorientációs látogatást tettek a nyolcadikos diákok

Pályaorientációs látogatást tettek a nyolcadikos diákok Fotó: Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

A BSZC Szent-Györgyi Albert Technikumba, a BSZC Kemény Gábor Technikumba és a Hirschmann Kft. üzemébe látogattak el a szarvasi Benka Gyula Evangélikus Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola nyolcadikosai. A diákoknak a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szervezte a pályaorientációs programot, amely az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával valósult meg.

hirdetés

Pezsgett az élet a két békéscsabai iskolában és az üzemben, ahol a nyolcadikosok belepillanthattak, milyen érzés középiskolásnak vagy éppen munkavállalónak lenni.

A Szent-Györgyiben a csoport több részre osztódott, ez az iskola ugyanis számos terület iránt érdeklődőt kiszolgál: van egészségügyi, művészeti, nyomdaipari, rendészeti, szociális és sportedzői területe is. Az egészségügy iránt érdeklődőknek megmutatták a gyermekgondozással, ápolással foglalkozó tanműhelyeket, sőt betekinthettek egy órába, ugyanúgy, mint a divat, varrás felé kacsingatókat is. A nyomdaipari fellegvárban a diákok ki is próbálhatták a gépek egy részét, készíthettek egyedi borítójú füzetet. A művészeti ágakon belül betekinthettek a fotózásba, de az is kiderült, hogy a grafikusok közel sem csak ceruzával és papírral dolgoznak, a számítástechnika és a programok itt is nagy szerepet játszanak, sőt a legmodernebb gépeken dolgoznak. Az iskola tanulói már maguk is elkészíthetik a tablójukat is, hiszen a grafikusok megtervezik a dizájnt, a fotó szakosok fényképezik a diákokat és tanárokat. Az iskola mellett kollégium is működik, a nyomdászoké nemrég lett felújítva.

Ugyancsak izgalmas pillanatokat tartogatott a Kemény Gábor technikum is, ahol alapvetően három képzési területet mutattak be a nyolcadikosoknak: a gépjármű mechatronikai technikust, amelyen belül van szerviz és gyártás szakmairány, a megyében egyedülálló logisztikai technikus, amelyen belül logisztika és szállítmányozás vagy vasúti árufuvarozás irányban lehet szakosodni, illetve a közlekedésüzemvitel-ellátó technikus. A gyerekek megtudták, a klasszikus autószerelés már a múlté, hiszen javítás közben mindig előkerül a számítástechnika is, sőt ez az a szakma, aminek a tanulása soha nem ér véget, hiszen állandóan új technika kerül a járművekbe. Akárcsak a Szent-Györgyi, a Kemény is több felsőoktatási intézménnyel együttműködési megállapodást kötött, így nemcsak könnyebb a továbbtanulás, hanem egyes órákat akár is ki lehet hagyni a felsőoktatásban, hiszen középiskolában már elsajátították azt a területet.

A Hirschmann szintén izgalmas terület volt, a programba belefért egy kis játék, aztán megtekinthették az üzemet is a fiatalok. Megtudták, A Hirschmann egy nemzetközi viszonylatban is jelentős kommunikáció-elektronikai vállalat, járműantenna-rendszerek gyártója, amelyek a jelenlegi technológiai fejlődésben egyre nagyobb szerepet kapnak az autóipari piacon. A cég a TE Connectivity csoport autóipari üzletágának a tagja, amely átlagon felüli minőséget nyújt és magas szakmai tőkével rendelkezik a magas frekvenciájú antenna-rendszerek fejlesztésében és gyártásában, ugyanakkor piacvezető a járműantenna-rendszerek szállításában is.

Fotó: Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara
Fotó: Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara
Fotó: Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara
Fotó: Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara
Pályaorientációs látogatást tettek a nyolcadikos diákok
Fotó: Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara
Pályaorientációs látogatást tettek a nyolcadikos diákok
Fotó: Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

 

Forrás: Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

hirdetés