Két település elfoglalását jelentette be a donyecki területvédelem

Két település, Perse Travnya és Andrijivka elfoglalásáról tett bejelentést kedden az Oroszország által Ukrajnától önhatalmúlag elcsatolt donyecki régió területvédelmi parancsnoksága.

Gyenyisz Pusilin, a Donyecki Népköztársaság ügyvezető elöljárója a Szolovjov Live médiacsatornán azt mondta, hogy Vuhledar település hamarosan “felszabadul”. Ez megnyitja az orosz erők előtt az utat Kramatorszk és Szlovjanszk felé. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a keddi hadijelentést ismertetve kijelentette, hogy az orosz csapatok folytatják offenzívájukat Donyeck környékén. Az elmúlt nap folyamán ebben az irányban haladva megöltek több mint száz ukrán katonát. Továbbá megsemmisítettek egy harckocsit, öt páncélozott járművet és öt egyéb járművet.

hirdetés

A tábornok azt mondta, hogy az ukrán fegyveres erők meghiúsított támadási kísérletek során Liman irányában több mint negyven katonát, két gyalogsági harcjárművet és négy egyéb járművet, Kupjanszk irányában pedig több mint harminc katonát, két páncélozott harcjárművet és két kisteherautót veszítettek.

Az orosz harcászati légierő gépei, valamint a rakéta- és tüzérségi csapatok a hadijelentés értelmében csapást mértek tíz ukrán vezetésipontra. Illetve 62 lőállásban lévő tüzérségi egységre, valamint 148 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra. Megsemmisítve egyebek között egy rakéta- és tüzérségi fegyverraktárt, egy Osza-AKM légvédelmi rakétarendszert. Továbbá egy amerikai gyártmányú AN/TPQ-37 lövegelhárító radarállomást és az egyik Pelikan légvédelmi rakétarendszer célmegjelölő állomását.

Az orosz légvédelem lelőtt kilenc ukrán drónt, valamint Uragan sorozatvetők két rakétáját. Andrej Marocsko, a luhanszki “népi milícia” sajtótisztje a Rosszija 24 orosz hírcsatornának azt mondta, hogy az ukrán oldalon harcoló lengyel “zsoldosok” Kreminna, Liszicsanszk és Szvatove térségében “kolosszális” veszteségeket szenvednek el – írja az MTI.