Az energiákról tárgyalt a kamara

áramfogyasztás, áramfogyasztási, áramszünet, áramfogyasztás, nkm, rekordot Fotó: Pixabay

Az energiaárak emelkedéséről, a vállalkozásokra gyakorolt hatásairól tárgyaltak a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaságfejlesztési és Innovációs Bizottságának ülésén december elsején. A résztvevők hangsúlyozták a helyzet bonyolult és áttekinthetetlen, kiszolgáltatottnak érzik magukat.

Az energiaárak vállalkozókra gyakorolt hatását Dr. Orosz Tivadar, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke ismertette a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökségi ülésén elhangzottak alapján. Már ebből kiderült, nem könnyű a helyzet, amelyet a Békés megyei kis-közép és nagyvállalatok képviselői is alátámasztottak a bizottság ülésén. Mindannyiukat érzékenyen érinti a hétszeres vagy éppen tízszeres energiaáremelés, amelynek az okaira keresik a választ. A háború és a világjárvány szerintük ugyanis nem feltétlenül magyaráz meg ilyen mértékű emelést.

„December elsején kezdte meg a munkáját az új Energiaügyi Minisztérium. Január elején szeretnénk tájékoztatást kapni a felmerülő kérdésekről, hogy a vállalkozásoknak segítséget nyújthassunk. Magyarázatra szorul a szolgáltatók részéről a szerződések kezelése, például azok egyoldalú felmondása, valamint az árak világpiaci árakhoz viszonyított változásai. A vállalkozások működéséhez, fejlődéséhez stratégiai kérdés az energiabiztonság és a reális árak” – mondta Szabó Géza, a bizottság elnöke.

A bizottság ülésén elhangzott, az energiaárak nemcsak a magyar vállalkozásokat érintik, hanem egész Európát sújtják, de a magyar vállalkozások még érzékenyebbek erre, hiszen kevesebb a tartalékuk.

Forrás: Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara