Felcsillant a remény a télies fordulatra, van esély a havazásra

tél, hó, havazás, közlekedés, parkoló, időjárás, hideg idő Fotó: Körös Hírcentrum

Mediterrán ciklon hoz csapadékos időt hétvégére, vasárnaptól a ciklon hátoldalán egyre hidegebb levegő érkezhet, havazásra is van esély – számolt be honlapján az Időkép.

Mint írják, a legfrissebb modellszámítások alapján úgy tűnik, egyre közelebb az igazi tél. Egy hidegfront mögött már a hét közepére is visszaesik néhány fokot a hőmérséklet és a reggelek többfelé lesznek fagyosak, majd az igazi télies fordulat egy mediterrán ciklonnak köszönhetően vasárnap-hétfő tájékán köszönthet be.

hirdetés

Ez a mediterrán ciklon várhatóan sok csapadékot hoz, illetve az előoldalán péntek-szombatra dél felől enyhe levegőt.Szombaton délen, délkeleten 15 fok sem kizárt, sőt még az ég is megdörrenhet.

Vasárnap előreláthatólag fokozatosan átkerülhetünk a ciklon hátoldalára, így ha marad a csapadékos idő, az esőt nyugat, északnyugat felől egyre többfelé havazás válthatja fel, ezzel együtt az északira, északnyugatira forduló szél is nagy területen viharossá fokozódhat.

Jelentős lehűlés veheti kezdetét, jövő hét elejére országszerte megérkezhet a tél. Természetesen mediterrán ciklonról lévén szó, még nagy mértékű a bizonytalanság a várható csapadék területi és időbeli eloszlását, illetve halmazállapotát illetően – írják.