A NAV nyomozói őrizetbe vettek egy férfit, aki hatósági áras üzemanyaggal csalt

üzemanyag, benzin, tankolás Illusztráció: Pixabay.com

Őrizetbe vették egy dél-alföldi benzinkút üzemeltetőjét a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyi nyomozói, mert hatósági áras üzemanyaggal csalt. Ezzel nemcsak az állami költségvetést, hanem saját cégét is megrövidítette.

hirdetés

Napi rendszerességgel, nyitvatartási időn kívül, hatósági áron szolgált ki egy dél-alföldi benzinkút üzemeltetője egy céget, amely nem jogosult a kedvezményes beszerzésre. Az adóelkerülő vevő ezer literes, úgynevezett IBC-tartályokba tankolt, közvetlenül a kútfejről. A kutas még arra is odafigyelt, hogy az üzemanyagtartályok űrmérete szerint, részletekben töltse és papírozza le a tankolást. Az eladó minden megtöltött tartály után 30 ezer forint kenőpénzt fogadott el.

hirdetés

Az üzemanyag értékesítésére vonatkozó jogszabályok megszegésével az eladó, a jelenlegi adatok szerint több mint 9 ezer liter üzemanyagot adott el piaci ár helyett hatósági áron. Így csaknem 600 ezer forint áfával rövidítette meg a költségvetést, cége pedig 2,6 millió forint bevételtől esett el.

A hatósági áras üzemanyag illegális megcsapolására ráállt benzinkutat teljes ellenőrzés alá vonták a NAV járőrei, jövedéki szakterületének, Szakértői Intézetének munkatársai és pénzügyi nyomozói. A kút üzemeltetőjét és egyik vevőjét gyanúsítottként hallgatták ki, majd a kutast őrizetbe vették. A NAV MERKUR Bevetési Egysége is megjelent a vevőnél, mert felmerült annak gyanúja, hogy fegyvert tart.

A bűnszövetségben elkövetett költségvetési csalással, vesztegetés elfogadásával és hűtlen kezeléssel gyanúsított férfi akár tíz év szabadságvesztésre is számíthat.

hirdetés