Dancsó Tibor: Jók a meghozott intézkedések, csak későn érkeztek

Dancsó Tibor Dancsó Tibor / Fotó: Körös Hírcentrum (archív felvétel)

Az elmúlt hetekben kétszer is összeült Békéscsaba önkormányzata. Az üléseken felmerült témákról Dancsó Tiborral, a Demokratikus Koalíció békéscsabai önkormányzati képviselőjével beszélgettünk a Körös Hírcentrum stúdiójában.

hirdetés

A rendkívüli közgyűlésen a város nehéz energetikai helyzetre adott válaszairól esett szó. Több intézmény ideiglenes bezárása, a karácsonyi díszkivilágítás csökkentése is része az intézkedési csomagnak. Az önkormányzat számára az energiadrágulás ebben a fűtési időszakban több mint 1,5 milliárd forint többletköltséget jelent. Első lépésként alakult egy munkacsoport, amely még ősszel sorra vette a spórolási lehetőségeket, de a meghozott intézkedéseket követően továbbra is folytatja a munkát.

hirdetés

Sor kerül több óvodában energiatakarékos izzók beszerzésére, kazáncserére, idővel napelem-telepítésre. Dancsó Tibor annak adott hangot az ülésen, hogy például egy izzócserére miért kellett eddig a pillanatig várni. Abban is már most biztos, hogy a jövő évi költségvetés megalkotásakor vita lesz a képviselők között. Ugyanis a mostani lépéseket még alig érezték meg a csabaiak, de valószínűleg ennél komolyabbak kellenek majd, ha a város nem kap elegendő támogatást.

Mint kiemelte, az elmúlt évek fejlesztései ugyancsak inkább veszteségeset termeltek a város számára, mint hasznot hoztak volna. A CsabaPark már betervezett veszteséggel számol az üzleti tervében – tette hozzá. De ide sorolható a belvárosi parkolóház és a szőlőültetvény is.

A helyi posták bezárása a novemberi soros közgyűlésen került napirendre. A képviselő ezzel kapcsolatban kifejtette, hogy a bezárások bármiféle előzetes egyeztetés nélkül zajlottak le a megyeszékhelyen is. Városrészek maradtak postai szolgáltatás nélkül, ráadásul több épületben a posta mellett más ügyeket szintén intézhetett a lakosság, ami most már nem érhető el. Többen igyekeztek az illetékesekkel párbeszédet kezdeményezni, viszont – mivel állami tulajdonú cégről van szó – Dancsó Tibor nem sok esélyt lát a döntés megváltoztatására.

Ugyancsak szó esett a novemberi közgyűlésen arról, hogy egy cég elektromos rollereket tervez Békéscsabára telepíteni, egyelőre csak három hónap próbaidővel. Izgalmas projektnek ígérkezik, ráadásul mivel egy vállalat intézi az egészet, az önkormányzatnak nem jelent plusz költséget – ezért a képviselő nagyon is pártolta. Azonban a város szintén tervez egy hasonló szolgáltatást, csak kerékpárokkal. Dancsó Tibor úgy látja, hogy annak viszont a konkurenciája lehet a roller. Így – mint fogalmazott – saját magát lőtte lábon a városvezetés.

A Dancsó Tiborral készült interjút itt hallhatják:

hirdetés