Idős nőket lopott meg egy gyulai férfi

battonyai, állatkínzás Füzesgyarmat ,orosházi, Gyulán, Pénztárcát, rendőrök, Garázdaság, elütötték, lopott mobiltelefont, Online vásárlás, Szeghalmon, őrizetbe, Súlyosan megsérült, külföldi, medgyesegyházi, tűzifát, kábítószert, csorvási, Újkígyóson, Kevermesen, Kétegyházán, kétegyházi, rá akart ijeszteni, Dombiratoson, Békésen, kerékpáros, félmeztelenül, Motoralkatrészeket, Eleken, lopási, Medgyesegyházán, szomszédja, Kondoroson, prostitúcióra, lőkösházi, Levélben, Mezőberényben, Kétegyházán, Füzesgyarmaton, Orosházán, Bélmegyer, Testi sértés, békési, Nagybánhegyesen, Csorváson, személygépkocsinak, gyulai, Körözés, Újkígyóson, parkoló, bejárati, Lőkösháza, gyomaendrődön, segédmotoros, közokirat, Gyulán, fiú, rendszámtáblák, Csanádapácán, Mezőhegyesen, kábítószer, vésztőn, battonya, Bucsán, hamis, balesetnél, Dombegyházán, sérültek, szabálysértés, Körösnagyharsányban, Sarkadon, lopás, Szeghalmon, vágott, Geszten, Szeméremsértés, békési, Békéscsaba, mezőgyánban, Szarvason, gyulán, dobozon, alvó, pszichoaktív, húsdarálót, őrizetbe, Dobozon, eltűnt, kerékpárlopás, lopás, sikkasztás, őrizetbe, ittasan, kábelt, Szájmaszkokkal, közlekedési, Édesanyja, Körösladányban, gerendási, dobozon, szarvasi, internetes, eleken, Budapestet, rongálás, bankkártyával, Eleken, Dévaványán, Őrizetbe, közlekedési, kerékpárt, Kamuton, szalagkorlátnak, nyomravezetői, gádoroson, füzesgyarmaton, körösladányban, lopással, kábítószer, eleken, Garázdaság, Törökszentmiklóson, dobozon, garázsokat, tótkomlóson, 15 éves, Köröstarcsán, szabálysértési, sarkadi, békésen, börtönben, Szabadkígyóson, baleset, tótkomlósi, ittas, nő, telephelyekre, Békéscsabán, idős, zsaroltak, orosházán, békéscsabai, fogolyszökés, orosházi, dobozi, rendőrnap, lopás, magyarbánhegyesi, battonyán, békéscsabán, battonyai, állatkínzás Gerendáson, jogosítvány nélkül vezetett Illusztráció: Pixabay.com

Védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett kifosztás bűntette és kisebb értékre elkövetett lopás vétsége miatt emelt vádat a Gyulai Járási Ügyészség egy 39 éves büntetett előéletű gyulai férfi ellen, aki két idős nőt lopott meg. A férfi korábban egy alkalommal volt büntetve rablás bűntette és más bűncselekmények miatt; a vele szemben abban az ügyben kiszabott 9 éve fegyházbüntetésből 2019 februárjában szabadult feltételesen, így jelen ügyben különös visszaesőnek minősül.

hirdetés

A férfi 2021 augusztusában egy akkor 80 éves idős nő gyulai házánál az épület utcafronti részén javítási munkákat végzett. A munka befejezését követően néhány héttel, 2021. augusztus 21-én, a délelőtti órákban a férfi hívatlanul ismét megjelent a sértett lakóházánál, azzal az indokkal, hogy gyümölcsöt és üdítőt hozott a számára ajándékba. A sértett miután fogyasztott az üdítőből, rosszul lett, átmeneti tudatzavar alakult ki nála. Ezt követően a terhelt – kihasználva az idős sértett rosszullétét – átkutatta a lakóház szobahelyiségét, és az ott található szekrényből jogtalan eltulajdonítási szándékkal elvette a sértett tulajdonát képező kistáskát a benne lévő, összesen 530.000.-Ft értékű arany ékszerekkel együtt, majd távozott a helyszínről.

hirdetés

A terhelt azonban már korábban is megkárosított egy másik idő nőt. 2021. augusztus elején megállapodott egy 78 éves gyulai nővel abban, hogy a házánál különféle felújítási munkálatokat – meszelés, linóleum-lerakás – fog végezni. Amikor a férfi a bútorok kipakolásához kezdett, az egyik szekrényből kiesett egy boríték, amelyben a sértett megtakarított pénze – 70.000.-Ft – volt. A terhelt ekkor a borítékot átadta a sértett részére, aki azt a konyha helyiségben található ágyon lévő párna alá rejtette. A terhelt a munkálatok befejezése előtt elhatározta, hogy a sértett megtakarított pénzét megszerzi, ezért a sértett távollétében magához vette a párna alól a készpénzt tartalmazó borítékot. A sértett akkor vette észre a lopást, amikor 2021. augusztus 9-én a terhelt részére a munkadíjat kívánta kiegyenlíteni és szembesült azzal, hogy a boríték már nincs ott, ahova azt korábban tette.

A járási ügyészség a terhelt beismerése esetére mértékes indítványt is tartalmazó vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a férfit halmazati büntetésként beismerése esetén is végrehajtandó börtönbüntetésre ítélje, tiltsa el a közügyek gyakorlásától, és állapítsa meg, hogy a börtönbüntetésből előéletére figyelemmel a törvény erejénél fogva nem bocsátható feltételes szabadságra. Ezen felül az ügyészség indítványt tett arra is, hogy a bíróság kötelezze a terheltet a polgári jogi igényt érvényesítő első sértett kárának megtérítésére; a polgári jogi igényt nem érvényesítő – azaz kárának megtérítését nem kérő – sértett részére okozott kár erejéig vagyonelkobzást rendeljen el vele szemben, illetőleg kötelezze őt a nyomozás során felmerült közel 330.000.-Ft-ot kitevő bűnügyi költség megfizetésére – tájékoztatta hírportálunkat a Békés Megyei Főügyészség.

hirdetés