Az orosz erők ismét lőtték Herszont, áldozatok is vannak

Újabb tüzérségi támadásokat hajtottak végre az orosz erők hétfőn a dél-ukrajnai Herszon és peremvidéke ellen, egy nő életét vesztette, négy további polgári személy pedig megsebesült a város egyik lakóövezetének ágyúzása közben – közölte a megyei ügyészség.

A jelentés szerint a lakóépületekre leadott célzott lövések egyikével eltaláltak egy toronyházat, amelynek több lakása is kigyulladt. Herszont folyamatosan ágyúzzák az orosz erők azóta, hogy november közepén az ukrán erők visszavették az oroszok által elfoglalt megyeszékhelyt. Közben a Donyeck megyei Hirnik települést is lőtték hétfőn az orosz csapatok – adta hírül Pavlo Kirilenko megyei kormányzó. Az ukrán főügyészi hivatal tájékoztatása szerint a támadás következtében két civil életét vesztette és tíz megsérült. Kirileko hozzátette, hogy az orosz erők Uragan típusú rakéta-sorozatvetővel támadták a települést.

hirdetés

Szerhij Hajdaj, Luhanszk megye kormányzója sajtószolgálatán keresztül közölte, hogy az ukrán erők hétfőn csapást mértek az oroszok egyik támaszpontjára, amelyet a régióban lévő Szvatove városban állítottak fel egy ifjúsági szálláson. A tisztségviselő közölte, hogy a régióban a helyzet továbbra is meglehetősen súlyos. Az ukrán fegyveres erők nyomulnak előre Szvatove és Kreminna irányában, ugyanakkor folyamatosan újabb és újabb orosz csapatok érkeznek a térségbe.

Rastislav Kácer szlovák külügyminiszter az Interfax-Ukrajina hírügynökségnek adott interjújában bejelentette, hogy országa kész MiG-29-es vadászgépeit Ukrajnának adni, és ennek előkészületei a következő hetekben meg is kezdődhetnek. “Még nem adtunk át Önöknek MiG-29-est, de készen állunk rá. Beszélünk NATO-partnereinkkel arról, hogyan tegyük ezt” – fogalmazott a tárcavezető.

Az Ukrenerho áramszolgáltató társaság hétfőn közölte, hogy még mindig jelentős áramhiány van Ukrajna energiarendszerében, az odesszai régióban különösen nehéz a helyzet, de folytatódik a fogyasztói áramellátás helyreállítása. “Az ellenség által az energetikai rendszerben okozott pusztítás még nem teszi lehetővé a hőerőművek kapacitásainak teljes igénybevételét, működésük helyreállításához több időre van szükség. Az odesszai régióban továbbra is nehéz a helyzet” – emelte ki vállalat. Rámutatott arra, hogy a károk összetettsége miatt a helyreállítási munka tovább tart, ráadásul ezt a kedvezőtlen időjárás, az erős szél és a havas eső is nehezíti.

MTI