Börtönbüntetésre számíthat az a férfi, aki elütött egy kerekesszékkel közlekedő férfit Békéscsabán

kerekesszékest ütött el Békéscsabán Fotó: Police.hu

Segítségnyújtás elmulasztásának bűntette és eltiltás hatálya alatti járművezetés vétsége miatt emelt vádat a Gyulai Járási Ügyészség egy 26 éves büntetett előéletű bátonyterenyei férfi ellen, aki idén augusztusban Békéscsabán elütött egy kerekesszékkel közlekedő férfit, de megállás és segítségnyújtás nélkül továbbhajtott.

A terhelt vezetői engedéllyel sosem rendelkezett, vele szemben a Szolnoki Járásbíróság szabálysértési eljárásban a 2022. április 28-án jogerőre emelkedett végzésével engedély nélküli vezetés szabálysértése miatt 180.000.-Ft pénzbírságot szabott ki, és 12 hónapra „minden közúti jármű” vezetésétől eltiltotta. A férfi 2022. augusztus 30-án, a délutáni órákban – az eltiltás ellenére – egy személygépkocsit vezetve közlekedett Békéscsaba lakott területén, a Franklin utcában, a Szerdahelyi utca felől a Kolozsvári utca irányába. Haladása közben a Franklin utca – Varsányi Irén utca kereszteződésében fékezés és irányváltoztatás nélkül elütötte a Franklin utca úttestén – idős kora és egészségi állapota miatt – elektromos kerekeszékkel haladó férfit.

hirdetés

A sértett részben a kijelölt gyalogosátkelőhelyet is érintve haladt át a kereszteződésen, s a terhelt által igénybe vett forgalmi sávba is legalább 2 métert behaladt, amikor az ütközés bekövetkezett. Azaz a járművezető hosszabb időn keresztül észlelte a sértett behaladását, azonban semmit nem tett annak érdekében, hogy a 83 éves sértett elütését elkerülje. A baleset következtében az idős sértett az elektromos kerekesszékből az úttestre zuhant és 8 napon belül gyógyuló horzsolásos sérülést szenvedett.

Az ütközés következtében mind az elektromos kerekesszék, mind a terhelt által vezetett személygépkocsi megrongálódott. Annak ellenére, hogy a terhelt a baleset bekövetkezését észlelte, a helyszínről megállás, segítségnyújtás nélkül távozott. Gépkocsiját a rendőrség intézkedés alá kívánta vonni, azonban a terhelt nagy sebességgel elmenekült, később Hódmezővásárhelyen sikerült elfogni, s előállítani.

A terhelt megszegte a KRESZ 4.§ (1) bekezdés a) pontjában foglaltakat, mely szerint járművet az vezethet, aki a jármű vezetésére jogszabályban meghatározott, érvényes vezetői engedéllyel rendelkezik, és a jármű vezetésétől eltiltva nincs.

Megszegte a KRESZ 43.§ (4) bekezdésében foglaltakat is, mely szerint a vezetőnek fokozottan ügyelnie kell az úttesten egyedül, vagy csoportosan haladó (áthaladó) gyermekek, a koruk, testi fogyatékosságuk, vagy más ok miatt saját biztonságukra ügyelni felismerhetően nem képes személyek biztonságának a megóvására. Megszegte továbbá a KRESZ 58.§ (1) bekezdésében foglaltakat, mely szerint a balesettel érintett jármű vezetője köteles azonnal megállni, s a baleset folytán megsérült, vagy veszélybe került személy részére segítséget nyújtani, és az esetleges további balesetek elkerülése érdekében minden tőle telhetőt megtenni.

A járási ügyészség a terhelt beismerése esetére mértékes indítványt is tartalmazó vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a férfit végrehajtandó börtönbüntetésre ítélje, határozott időre tiltsa el a közügyek gyakorlásától és a közúti járművezetéstől. Tekintettel arra, hogy a férfi a bűncselekményeket a vele szemben más ügyben gyermekpornográfia bűntette és sikkasztás vétsége miatt kiszabott 1 év 6 hónap időtartamú, próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetés próbaideje alatt követte el, a járási ügyészség indítványt tett ezen büntetés végrehajtásának elrendelésére is – tájékoztatott a Békés Megyei Főügyészség.