Az év utolsó közgyűlését értékelte a Fidesz-frakció

Fidesz értékelő Békéscsaba Fotó: Körös Hírcentrum

Az év utolsó városi közgyűlését értékelte a Fidesz-frakció a péntek délelőtti sajtótájékoztatón. Hanó Miklós alpolgármester és Opauszki Zoltán tanácsnok többek között a jövő évi költségvetésekről adott tájékoztatást.

hirdetés

A sajtótájékoztatón elhangzott, a város jövő évi költségvetésével kapcsolatban nehéz tervezni, hiszen több bizonytalan tényező is befolyásolja. Hanó Miklós alpolgármester elmondta, nem tudhatjuk, miként alakulnak az adóbevételek, illetve, hogy az állam milyen szintű támogatást nyújt majd az önkormányzat felé. További kérdéseket vet fel ezzel kapcsolatban az energiaárak és az egyéb költségek alakulása, valamint az infláció. Az alpolgármester kiemelte, az energiaköltség közel 1,7 milliárd forintos többletköltséget jelent a város számára. Hozzátette, a város ugyanúgy, mint ahogyan a koronavírus időszakában, most is előre tervez. A közgyűlésen meghatározásra került az a keretszám, amellyel az önkormányzati cégek és intézmények 2023-ban gazdálkodhatnak az energia terén. A határozat magában foglalja azt, hogy az adott hónapban mennyi energiát használhatnak a városi cégek és intézmények.

hirdetés

A sajtótájékoztatón Opauszki Zoltán tanácsnok a zárt ülésen megszavazott városi kitüntetésekről is tájékoztatást adott. Az önkormányzat 2023-ban a „Békéscsabáért” kitüntetést Prof. Dr. Várkonyi Tibor egyetemi docens, osztályvezető főorvos részére adományozza. A közgyűlés döntött a „Békéscsabai életműdíj” sorsáról is, amelyet Jancsik Ferenc színművész és Dr. Papp István nyugalmazott tanár, közművelődési szakember számára adományoz.

A képviselő ezt követően rátért a jövő évre vonatkozó, bizonytalan költségvetésre. „Ilyen nehéz feladat előtt emlékezeteim szerint sok éve nem állt az önkormányzat a költségvetés tervezésének feladatát tekintve. Nagyon sok ismeretlen van az egyenletben. Számos olyan elem befolyásolja a költségvetés tervezését, amelyek ma még nem láthatók” – fogalmazott a tanácsnok. Kiemelte, az egyik legfontosabb feladata az önkormányzatnak a munkahelyek megőrzése. Annak ellenére, hogy számos intézmény időszakos bezárására kényszerül az önkormányzat, a városvezetésnek továbbra is deklarált célja, hogy az önkormányzati cégek és intézmények körében a munkahelyeket megtartsák. A kötelező feladatok folyamatos működőképességének biztosítása pedig elsődleges cél.

A közgyűlés döntött az elkövetkező időszak közvilágítását illetően is. A fejlesztéseknek köszönhetően megvalósult Smart Grid közvilágítási rendszer esetében a lámpatestek jelentős részén szabályozható a fényteljesítmény. Ennek keretében fog történni a szabályozás az éjszaka azon részében, amikor jelentősen mérsékeltebb forgalom mutatkozik. További térfigyelő kamerák telepítése történik meg a Wenckheim kerékpárút mentén. A közgyűlésen az is meghatározásra került, hogy az egyes térfigyelő kamerák pontosan mely területet figyelik majd meg. Három helyszínen történik meg az eszközök kihelyezése: a gerlai Weinkheim Károly tér kerékpáros pihenő pont környezetén, a pósteleki dirt pálya melletti kerékpályás pihenő területén, és a bányatavaknál lévő kerékpáros pihenőnél. A képviselő hozzátette, azért is fontos a kamerák kihelyezése, mert elfogadhatatlan, hogy ezeken a területen rongálnak, lopnak.

A sajtótájékoztatón szó esett a Magyar Posta önkormányzat felé megküldött ajánlatáról. Mint ahogyan ismert, nehéz gazdasági helyzetre és a válság hatásaira hivatkozva a Magyar Postra korábban országszerte több fiókpostát bezárásra ítélt. A feltételek szerint abban az esetben nyitják újra ezeket januárban, ha a teljes költség felét (munkabér, bérleti díj, rezsi költség) az önkormányzat állja. Opauszki Zoltán tanácsnok véleménye szerint ez az ajánlat nem elfogadható, és semmiféleképpen nem képes a csabai polgárok jogos igényeit kielégíteni. Kifejezte, egyértelmű szándékuk az a jogos elvárás, hogy megfelelő postai szolgáltatást biztosíthassanak a városban.

hirdetés