Karácsonyi ünnepséget rendeztek a Degré utcai gyermekotthonban

karácsonyi ünnepség a Degré utcai gyermekotthonban Fotó: Körös Hírcentrum

Idén sem maradhatott el a karácsonyi ünnepség a Degré utcai gyermekotthonban. A hagyományos karácsonyi összejövetelt minden évben megtartják, amelyre az otthon lakói és munkatársai ez alkalommal is rengeteget készültek. A fiatalok és a gondozók már a hónap elején díszbe öltöztették az intézményt, és ezzel együtt a szívüket is.

A fiatalok már az Advent első vasárnapját, az első gyertyagyújtást is nagyon izgatottan várták. Az intézmény osztályai fényben pompáznak, a munkatársak a helyiségeket közösen díszítették fel a lakókkal, akik rengeteget kézműveskedtek, fúrtak, faragtak. Rotyis Erzsébet részlegvezető ápoló-gondozó elmondta, a díszítés folyamatát a lakók nagyon élvezték, a kreatív készülődés folyamatos feltöltődést nyújtott számukra. A fiatalok karácsonyi ajándékkal készültek a családtagjaiknak, és a munkatársakat is megajándékozták az általuk készített meglepetésekkel. A gyakorlás és a hosszú előkészületek megkoronázása volt ez a nap, amikor egy általuk összeállított műsort adhattak elő a lelkes fiatalok, amelyre verssel, énekkel készültek. A közös ünneplés elősegítette a ráhangolódást a karácsonyra. A műsort követően egy zenés, táncos mulatság vette kezdetét. A zenét Szilágyi Misi szolgáltatta, amelyre sokan táncoltak, énekeltek.

Bátori Mihály, az intézet lakója elmondta, mint ahogyan minden eddigi alkalommal, idén is fergetegesre sikerült a karácsonyi buli. Az összejövetelt és a különféle programokat már hetek óta nagy izgalommal várták, sokat beszélgettek róla. Elmesélte, számára a karácsony a családot és a szeretet jelenti. Szerinte aki teheti, mindenképp töltse a szeretteivel ezeket a napokat.

„Szokták mondani, hogy az út a cél. Ez itt, nálunk is igaz. Egy út vezetett, míg elérkeztünk a mai naphoz, az út során pedig rengeteg élmény, öröm érte a fiatalokat. Ugyanúgy készülünk a karácsonyra, mint ahogyan otthon a családok: gyertya gyújtással, ajándékokkal, az ünnepi ebéddel is” – fogalmazott Krizsán Jánosné, a Békés Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Központ általános intézményvezető helyettese. Hozzátette: „munkatársaink készülnek a karácsonyi ünnepekre is, hiszen nem minden lakónk tud az otthonában ünnepelni karácsonykor, többen itt maradnak az intézményben. Számukra külön készülnek a munkatársak ezekre a napokra”.

Karácsonykor a gondozók és a lakók közösen gofrit, palacsintát sütnek az osztályon. Együtt kókuszgolyót, kókusztekercset is készítenek. Minden évben az ünnepi asztalra kerül a diós és a mákos bejgli, de nem maradhat ki a töltött káposzta sem a finomságok sorából. Krizsán Jánosné elmondta, az intézetnek sok támogatója van, akik különféle típusú adományban részesítik a lakóikat. Van, aki élménnyel lepi meg a fiatalokat, közös uzsonnázással, akár strand programmal, gyümölccsel, ruha adománnyal vagy élelmiszerrel.

Fotó: Körös Hírcentrum
Fotó: Körös Hírcentrum
Fotó: Körös Hírcentrum
Fotó: Körös Hírcentrum
Fotó: Körös Hírcentrum
Fotó: Körös Hírcentrum
Fotó: Körös Hírcentrum
Fotó: Körös Hírcentrum
Fotó: Körös Hírcentrum
Fotó: Körös Hírcentrum
Fotó: Körös Hírcentrum
Fotó: Körös Hírcentrum
Fotó: Körös Hírcentrum
karácsonyi ünnepség a Degré utcai gyermekotthonban
Fotó: Körös Hírcentrum
Fotó: Körös Hírcentrum
Fotó: Körös Hírcentrum