Letöltendő börtönbüntetés várhat arra a két férfire, akik versenypályának nézték a gyomaendrődi Fő utat

versenyeztek Gyomaendrődön Fotó: katasztrófavédelem

Társtettesként elkövetett maradandó fogyatékosságot okozó közúti veszélyeztetés bűntette miatt emelt vádat a Gyulai Járási Ügyészség egy 20 éves és egy 26 éves férfi ellen, akik Gyomaendrődön, a Fő úton egymással versenyezve okoztak súlyos balesetet.

hirdetés

A vádirat szerint a két férfi 2021. augusztus 8-án, a balesetet megelőző percekben egymással versenyezve, nagy sebességgel, legalább 101 km/órával, részben egymás mellett haladva közlekedtek Gyomaendrődön, a Fő úton, a későbbi baleset helyszínétől visszább 1,6 km-rel. Ekkor még nem történt baleset.

A vádlottak gépkocsijukkal 20 óra 30 perc körüli időben a Fő utcán haladtak, amely egyben a 46-os számú főút városi szakasza, a Bem utca felől a Polányi utca irányába. A vádlottak továbbra is egymással versenyezve, egymás mellett megtévesztően nagy sebességgel haladva az úttestet teljes szélességben elfoglalták, ezáltal szándékosan veszélyhelyzetet hoztak létre. A menetirány szerinti jobb oldali forgalmi sávban az egyik férfi gépkocsija legalább 102 km/óra sebességgel, míg mellette a menetirány szerinti bal oldali forgalmi sávban a másiké legalább 95 km/óra sebességgel haladt.

Ehhez a sebességhez intenzív fékezés esetén 93,3-105,7 méter, míg lassító fékezésnél 123-140 méter féktávolság tartozik. A megengedett 50 km/óra sebesség féktávolsági adatai intenzív fékezés esetén 31,8 méter, illetve lassító fékezésnél 40 méter.

Ugyanekkor a sértett személygépkocsit vezetve a Dobi István utcában közlekedett a Körös utca felől a Fő út irányába. A sértett a kereszteződésben balra nagy ívben kanyarodott a Fő út úttestjére. Amikor a sértett a védett útra a felhaladást megkezdte, akkor a vádlottak gépkocsija egymás mellett, a későbbi ütközési ponttól 74 méterre, míg a sértett gépkocsijától 80 méterre haladtak, azaz az adott útszakaszra engedélyezett 50 km/óra sebesség betartása esetén a vádlottak járművei mind intenzív, mind lassító fékezést figyelembe véve féktávolságon kívül voltak.

versenyeztek Gyomaendrődön, balesetet okoztak
Fotó: katasztrófavédelem

Az adott útszakaszra érvényes sebesség jelentős túllépése miatt az egyik férfi legalább 102 km/óra sebességgel, a másik legalább 95 km/óra sebességgel érdemi fékezés és irányváltoztatás nélkül az egymás mellett haladó gépkocsijukkal egyidőben nekiütköztek a sértett által vezetett személygépkocsi bal oldalának.

A vádlottak szándékosan megszegték a KRESZ-t, amely szerint lakott területen személygépkocsival legfeljebb 50 km//óra sebességgel szabad közlekedni.

A gépkocsit vezető sértett a baleset következtében súlyos, míg utasai maradandó fogyatékosságot eredményező sérüléseket szenvedtek.

A járási ügyészség vádiratában mindkét férfival szemben végrehajtandó börtönbüntetés kiszabására és közúti járművezetéstől eltiltásra tett indítványt beismerés esetére is – tájékoztatott a Békés Megyei Főügyészség.

Fotó: katasztrófavédelem

hirdetés