Dr. Bácsmegi Gábor: Realista tervekkel vágtak neki 2023-nak

Munkácsy szobor Békéscsabán Fotó: Körös Hírcentrum

Az energiaár-emelkedés miatt nem a szokványos mederben indul a 2023-as év a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeumban. Teljes üzemmódban 2022. december 23-ig fogadták a látogatókat, az újabb teljes nyitásig pedig előreláthatólag tél végéig legalább várni kell. De a munka természetesen addig is folyik – zárt ajtók mögött.

hirdetés

Az adventi időszakban könyvvásárral voltak jelen a Szent István téren, az érdeklődőknek alkalma nyílt beszerezni egy-egy ajándékot a fa alá. Azóta pedig téli szüneten van a múzeum, az előzetes tervek szerint január 20-tól egy-egy napra az állandó kiállítás látogatható lesz, várhatóan csütörtöktől vasárnapig 10 és 16 óra között, a teljes nyitásig. További változás, hogy április elsejéig a bejárat visszakerül a főbejárati részre, ott lehet majd belépni a múzeumba.

hirdetés

A színfalak mögött továbbra is folyik a munka, lendületesen készülnek a szakemberek az egyelőre áprilisra tervezett teljes megnyitóra. Több kiállítás és egy új múzeumi bolt is várja majd a tervek szerint az új és a visszatérő vendégeket is. Addig viszont a kötelező muzeológiai feladatokat is el tudják látni, illetve leltároznak, digitalizálnak. Tehát nem unatkoznak – árulta el dr. Bácsmegi Gábor.

Visszaemlékezve kiemelte az igazgató, hogy villámgyorsan eltelt az év. Kaptak például egy nagyon megtisztelő Év múzeuma kitüntetést, ami hozzájárult többek között ahhoz is, hogy több új műtárggyal gazdagodott a gyűjtemény, növelve az intézmény presztízsét. Továbbá fontos állomásokhoz érkezett a Munkácsy negyed kialakítása 2022-ben, ami ugyancsak bőven adott elfoglaltságot a dolgozóknak. Számos sikeres rendezvényt, tárlatot valósítottak meg, elég csak a terrakotta hadsereg békéscsabai állomásozására gondolni.

Az előzetes tervekkel kapcsolatban az igazgató kifejtette, hogy az egyeztetések eredményeképpen több kiállítást, amelyek anyagát bérelték volna, eltoltak, hogy ne legyen veszteséges a múzeum számára. Várható például egy tárlat, amely a tranosciust mutatja majd be, de természetesen a névadó festőgéniusz előtt idén szintén tisztelegnek. Az intézmény további értékei is terítékre kerülhetnek majd, ha a nyitás időben érkezik. De az 1848-as forradalom és szabadságharcról ugyancsak megemlékeznek, várható gyermekrajz kiállítás, továbbá képzőművészeti tárlat is.

A dr. Bácsmegi Gáborral készült interjút itt hallgathatják meg:

hirdetés