Hétvégén még nem várható nagyobb csapadék, hétfőn viszont jelentős eső jön

nyár, meleg, időjárás, hőség, kánikula Fotó: Pixabay

Hétvégén még nem várható nagyobb csapadék, de többfelé ködösek lesznek a reggelek. Hétfőn viszont jelentős eső jön – számolt be előrejelzésében az Időkép.

Mint írják, szombatra virradóan főként a Dunántúlon és északon nagy területen képződhet köd, ami helyenként napközben is tartósan megmaradhat, illetve megemelkedve alacsony szintű rétegfelhőzetté alakulhat. Máshol több órára kisüt a nap. Marad a kora tavasziasan enyhe idő, a csúcshőmérséklet 7 és 12 fok között alakul, de a tartósan ködös, borongós tájakon nem lesz melegebb 4-5 foknál.

Vasárnap hajnalban is sokfelé kell készülni ködre, majd napközben a feltámadó délies szélnek köszönhetően a köd egyre nagyobb területen feloszlik, csupán északon maradhat meg tartósabban. Nyugat felől a magasabb szinteken is felhők érkeznek fölénk, kisebb eső, szitálás északon már előfordulhat, de jelentős csapadék még nem várható. Északon 5 és 8, máshol 9 és 15 fok közé melegszik délutánra a levegő, a legmelegebb délnyugaton lesz.

Hétfőn mediterrán ciklon érkezik, szeles, esős idővel indul a hét.

Országszerte szükség lesz az esernyőkre, sokfelé kiadós mennyiségű csapadék hullhat. A délies szelet sokfelé erős lökések kísérhetik, majd délutántól a Dunántúlon északira, északnyugatira fordul a légmozgás. Marad az évszakhoz képest enyhe idő, délután 5-13 fokot mérhetünk.

Kedden még főként a keleti országrészben eshet, itt további kiadós mennyiség hullhat, majd délután nyugat felől megkezdődik a felhőzet felszakadozása. Az északnyugati szél sokfelé erős, a Dunántúlon gyakran viharos lesz, a legerősebb széllökések sebessége itt a 70-80 km/órát is meghaladhatja.

Pár fokkal ugyan visszaesik a hőmérséklet, de nagy lehűlésre nem kell számítani, a maximumok 4 és 9 fok között alakulnak. Az igazi tél ezt követően sem érkezik meg, csupán egy-két fagyosabb hajnal emlékeztethet a naptárra.