Washington 3,75 milliárd dollárnyi új katonai támogatást ad Ukrajnának és európai szövetségeseinek

Az Egyesült Államok 3,75 milliárd dollár (mintegy 1400 milliárd forint) értékű új katonai támogatást nyújt Ukrajnának és európai szövetségeseinek védelmi célokra – közölte az amerikai külügyminisztérium pénteken.

hirdetés

A hivatalos tájékoztatás szerint 2,85 milliárd dollárnyi (1050 milliárd forint) felszerelést az Egyesült Államok védelmi minisztériumának készleteiből adnak át Ukrajnának azonnali hatállyal. Az Antony Blinken külügyminiszter aláírásával megjelent nyilatkozatban az is olvasható, hogy a készletlehívás keretében Bradley páncélozott gyalogsági harci járműveket, tüzérségi rendszereket, fegyveres csapatszállító eszközöket, föld-levegő rakétákat és egyéb lőszereket bocsátanak Ukrajna rendelkezésére szuverenitása és területi épsége védelméhez.

hirdetés

A most bejelentett támogatási csomagban szerepel további 225 millió dollár (85 milliárd forint) katonai támogatás, amely az ukrán hadsereg hosszú távú képességeinek fejlesztésére és modernizációjára szolgál.

További 682 millió dollárt (250 milliárd forint) az Egyesült Államok európai partnerei és szövetségesei vehetnek igénybe szintén katonai finanszírozás formájában. Az összeg az Ukrajnának átadott katonai készletek pótlására, valamint az országok saját védelmi képességeinek, köztük a kibervédelmi képességnek a fejlesztésére szolgál – olvasható a pénteken megjelent közleményben.

MTI

hirdetés