Donyecki tisztségviselők: súlyos harcok folynak Szoledarért és Bahmutért

Szoledar és Artemivszk (Bahmut) orosz bevételéért súlyos harcok folynak az Ukrajnától elcsatolt donyecki régió tisztségviselőinek keddi nyilatkozatai szerint.

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a keddi hadijelentést ismertetve közölte, hogy Donyeck térségében az orosz hadsereg az offenzíva során az ukrán fegyveres erők 57. és 59. gépesített lövészdandárjának egységeire mért vereséget, megsemmisítve mintegy félszáz katonát, egy harckocsit, két páncélozott harcjárművet és négy egyéb járművet.

hirdetés

Gyenyisz Pusilin, az Ukrajnától elcsatolt Donyecki Népköztársaság megbízott vezetője a Pervij Kanal állami tévécsatornának nyilatkozva azt mondta, hogy Szoledar “nagyon közel áll a felszabadításhoz”, ugyanakkor elismerte, hogy ezért “nagyon nagy árat” kell fizetni és az ukrán helyőrség a veszteségekkel nem számolva tanúsít ellenállást. Jan Gagin, a donyecki régió vezetőjének tanácsadója a Rosszija 1 tévécsatornán arról beszélt, hogy Artemivszk felszabadítása “ha nem a közeli órákban, akkor a közeli napokban” várható.

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner orosz zsoldoscsoport alapítója kijelentette, hogy az ukrán hadsereg “bátran harcol Bahmutért és Szoledarért” és cáfolta azokat a kijelentéseket, amelyek szerint az ukrán katonák tömegesen dezertálnának. Prigozsin szerint – akinek nyilatkozatát a sajtószolgálata osztotta meg Telegramon -, a két városért “véres és nehéz harcok folynak”.

Az RBK gazdasági napilap idézte Prigozsin január eleji nyilatkozatát, amelyben az üzletember azt mondta, hogy történelmi és földrajzi adottságai miatt Artemivszk egyedülálló és nagyon nehéz hely a harci műveletek szempontjából. Felhívta a figyelmet arra, hogy a várost gátak, szakadékok és a magaslatok tagolják, és “hab a tortán”, hogy Szoledar és Bahmut alatt bányák rendszere épült ki, amelyek “valójában földalatti városok hálózatát” alkotják. Artemivszkből és a környező településekből Prigozsin szerint az ukrán hadsereg “egységes védelmi rendszert hoz létre”.

Konasenkov tábornok a keddi hadijelentésben tette közzé a számadatokat: az ukrán fegyveres erők vesztesége Kupjanszk irányában mintegy húsz katona, egy páncélozott harcjármű és négy egyéb jármű, Liman irányában több mint negyven halott és sebesült, egy páncélozott személyszállító és három kisteherautó, a donyecki régió déli részén pedig több mint húsz katona és három kisteherautó volt.

Az orosz harcászati repülőgépek, valamint rakéta- és tüzérségi csapapatok két rakéta- és tüzérségi fegyverraktárra, 62 lőállásban lévő tüzérségi egységre, valamint 105 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra mértek csapást. Egyebek között két amerikai gyártmányú M777-es tarackot, négy lengyel gyártmányú Krab önjáró löveget, három D-20-as vontatott tarackot, két Grad és egy Uragan sorozatvetőt, valamint egy AN/TPQ-50 és egy AN/TPQ-36 ellentűzradart semmisítettek meg. Az orosz légierő lelőtt három ukrán Szu-25-ös repülőgépet, a légvédelem pedig tíz drónt.

Az orosz védelmi minisztérium összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 370 repülőgépet, 200 helikoptert, 2866 drónt, 400 légvédelmi rakétarendszert, 7465 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 975 sorozatvetőt, 3802 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 7992 speciális katonai járművet veszítettek. Kedden az orosz ellenőrzés alá került területek több településéről jelentettek ukrán tüzérségi támadást a helyi hatóságok. Donyeckben legkevesebb egy civil életét vesztette, kilenc pedig megsebesült a találatok következtében.

MTI