Kábítószert vásároltak és fogyasztottak, vádat emeltek ellenük

drog, kristály Illusztráció: Pixabay

A Békési Járási Ügyészség két ügyben is kábítószer fogyasztásával elkövetett kábítószer birtoklásának vétsége miatt emelt vádat két férfival szemben, akik saját célra „kristály” elnevezésű kábítószert vásároltak és fogyasztottak.

hirdetés

Az első ügyben egy 31 éves büntetlen előéletű komádi férfi 2021. évben egy mezőberényi illetőségű testvérpártól szerzett be több alkalommal „kristály” elnevezésű kábító hatású szert; a testvérpár női tagjától legalább 3 alkalommal vásárolt 5.000.-Ft/adag áron, a testvérpár férfi tagjától pedig két alkalommal ingyen, autójavítás ellenértékeként kapott „kristályt”, amit elfogyasztott. Az elkövetőkkel szemben 2021. július 20-én foganatosítottak összehangolt rendőri intézkedést, ennek során a fogyasztóktól – így a jelen ügyben terheltként szereplő férfitól is – vizeletmintát vettek, amelyből kimutatható volt a kábítószer hatóanyaga. A testvérpár ellen jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntette miatt van folyamatban büntetőeljárás, amely alapügytől került lekülönítésre a komádi férfi ügye.

hirdetés

A másik ügyben egy 35 éves büntetett előéletű békési férfi vásárolt egy általa meg nem nevezett személytől az illegális forgalomban ,,kristályként” ismert kábítószert, amelyet elfogyasztott. A vele szemben 2021. szeptember 02-án foganatosított rendőri intézkedés során szintén vizeletmintát biztosítottak, amely igazolta a kábítószer-fogyasztást. A két eset érdekessége, hogy bár mindkét férfi „kristály” néven vásárolta a kábítószert, azok hatóanyaga teljesen eltérő – bár mindkét esetben kábítószernek minősülő – vegyület volt.

Egyik férfi sem vállalta az elterelésen – azaz a kábítószer-függőséget gyógyító kezelésen, kábítószer-használatot kezelő más ellátáson vagy megelőző-felvilágosító szolgáltatáson – való részvételt, ezért került sor velük szemben vádemelésre. A járási ügyészség vádiratában mindkét ügyben arra tett indítványt, hogy a bíróság a terhelteket tárgyalás mellőzésével, az ügyiratok alapján hozott büntetővégzésével pénzbüntetésre ítélje és kötelezze őket a nyomozás során felmerült, 70.000.-Ft-ot meghaladó bűnügyi költség megfizetésére – olvasható a Békés Vármegyei Főügyészség közleményében

hirdetés