Zaporizzsja megyei orosz előrenyomulásról számolt be egy Moszkva-barát tisztségviselő

Az orosz hadsereg műveleti ellenőrzése alá vont négy települést a Zaporizzsja megyei Orihiv közelében – jelentette ki Vlagyimir Rogov, a régió Moszkva által kinevezett igazgatási főtanácsának tagja csütörtök éjjel a RIA Novosztyi hírügynökségnek.

Rogov szerint az Orihivtól délnyugatra és délkeletre fekvő települések harci felderítés eredményeként kerültek orosz műveleti ellenőrzés alá. A várost tartják az ukrán csapatok, de a második védelmi vonalra vonultak vissza. A tisztségviselő péntek hajnalban a TASZSZ-nak azt mondta, hogy az elmúlt hónap során Zaporizzsja megyében több tucatnyi ukrán katona szökött át az orosz oldalra. Állítása szerint az ukrán területvédelembe besorozottakról van szó, akiket “erőszakkal” kényszerítettek harcra.

hirdetés

Rogov korábban azt mondta, hogy a nemrég még támadásra készülő ukrán erők változtattak taktikájukon és elkezdtek védelmi vonalat kiépíteni az általuk ellenőrzött területeken a régióban. A régió székvárosát, Zaporizzsját utcai harcokra készítik elő. A RIA Novosztyi szerint az orosz hadsereg Zaporizzsja megye több mint 70 százalékát tartja ellenőrzése alatt.

Az Ukrajnától elcsatolt Donyecki Népköztársaság hatóságai közölték, hogy csütörtökön az ukrán tüzérség 35 alkalommal vette tűz alá régió területét, összesen 219 lőszert kilőve Donyeckre, Horlivkára, Jaszinuvatára, Makijivkára és Volnovahára. Utóbbi településen két civil életét vesztette.

MTI