Fegyház várhat a kristállyal kereskedő testvérpárra

Fegyház várhat a kristállyal kereskedő testvérpárra Fotó: Police.hu

Jelentős mennyiségű kábítószerre társtettesként elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntette miatt emelt vádat a Békés Vármegyei Főügyészség egy mezőberényi illetőségű, letartóztatásban lévő testvérpár – egy 44 éves büntetett előéletű, különös visszaesőnek minősülő férfi és egy büntetlen előéletű 36 éves nő – ellen, akik 2020 nyara és 2021 júliusa között ún. „kristállyal” kereskedtek.

hirdetés

A férfit korábban a bíróság hasonló jellegű bűncselekmény – új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntette – miatt végrehajtandó börtönbüntetésre ítélte, de ez sem tartotta vissza attól, hogy ismét ilyen jellegű bűncselekményt kövessen el. A vele szemben elrendelt reintegrációs őrizet 2020 júliusában lejárt, ezt követően feltételes szabadságra bocsátották. Ekkor a testvérpár elhatározta hogy bódító hatású anyag, ún. „kristály” beszerzésével és értékesítésével jutnak a saját és családjuk létfenntartásához szükséges rendszeres bevételhez.

hirdetés

A terheltek a megállapodásukban felosztották egymás között a kábítószer kereskedelmével kapcsolatos feladatokat. A kábítószernek minősülő anyagot a testvérpár férfi tagja szerezte be, az egyes fogyasztóknak történő közvetlen értékesítést a terheltek közösen végezték, a férfi önállóan is adott el kristályt, javarészt azonban – a testvérével történt egyeztetés után – a testvérpár női tagja szolgálta ki a vevőket. A tevékenység végzésében a férfi vezető szerepet töltött be: ő határozta meg, hogy a beszerzést követően kinek, mennyi kristályt értékesítsenek, és milyen eladási áron.

Fotó: Police.hu

A nő a testvérétől átvett kb. 100 grammos kiszerelésű, szintetikus anyagot tartalmazó csomagokat a lakóhelyéül szolgáló békési házban tárolta, azt az egyes megrendelésekhez igazítva kimérte, porciózta, csomagolta, majd pénzfizetés ellenében átadta az otthonában személyesen megjelent vásárlóknak, a bevételt pedig testvérének adta át.

Fotó: Police.hu

A főügyészség a terheltek beismerése esetére mértékes indítványt is tartalmazó vádiratában elsődlegesen arra tett indítványt, hogy a bíróság az elsőfokú ítéletének kihirdetéséig tartsa fenn a terheltek letartóztatását. A főügyészség ezen felül arra tett indítványt, hogy a bíróság mindkét terhelttel szemben végrehajtandó fegyházbüntetést szabjon ki, tiltsa el őket a közügyek gyakorlásától, és rendeljen el velük szemben vagyonelkobzást, a férfival szemben a bűncselekménnyel elért vagyoni előny, 770.000.-Ft erejéig, míg a nőtől vagyonelkobzás útján vonja el a bűncselekmény eszközéül használt személyautót.

Tekintettel arra, hogy a férfi a bűncselekményt vele szemben más ügyben kiszabott szabadságvesztéshez kapcsolódó feltételes szabadság tartama alatt követte el, a főügyészség indítványt tett a feltételes szabadság megszüntetésére és arra, hogy a bíróság állapítsa meg, a férfi a törvény erejénél fogva feltételes szabadságra nem bocsátható – tájékoztatott a Békés Vármegyei Főügyészség.

hirdetés