Agyafúrt módon csalt ki hatmillió forintot áldozatától egy szarvasi nő

pénz, forint, gyulán elhagyott pénz Illusztráció: Pixabay.com

Jelentős kárt okozó folytatólagosan, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette miatt emelt vádat a Szarvasi Járási Ügyészség és vádiratában próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetés kiszabására tett indítványt egy 27 éves büntetlen előéletű békéscsabai illetőségű, de szarvasi tartózkodási helyű nővel szemben, aki házasság ígéretével több mint 6.000.000.-Ft-ot csalt ki egy jóhiszemű hajdúnánási férfitól.

A vagyontalan nő a vádbeli időben 25 éves volt és élettársával, valamint két közös kisgyermekükkel és anyósáékkal Szarvason, egy családi házban éltek. A nő munkahellyel nem rendelkezett, GYES-en volt és otthon nevelte gyermekeit.

hirdetés

2021. január végén, az egyik internetes társkereső oldalon ismerkedett meg az Ausztriában dolgozó hajdúnánási férfival, akivel telefonon és internetes alkalmazásokon keresztül többször beszélgetett. A terhelt ennek során tévedésbe ejtette a sértettet, mert valótlanul azt állította magáról, hogy elvált, két gyerekét egyedül nevelő 35 éves nő és komoly kapcsolatot, házasságot ígért a nála jóval idősebb, 48 éves sértettnek.

A férfi 2021. február 02-án meglátogatta a nőt annak szarvasi lakóhelyén, ekkor a nő az anyósát az édesanyjaként, az élettársát pedig a testvéreként „Gino” becenéven mutatta be. A következő két napon a férfi elkísérte a nőt vásárolni, a megvásárolt dolgokat 260.000.-Ft értékben azonban a férfi fizette ki az üzletekben a nő kérésére, aki azt ígérte, hogy a pénzt vissza fogja fizetni. A nő azonban sem ezen látogatáskor, sem a későbbiekben nem fizette vissza a sértettnek a tőle kölcsön kapott összegeket pénzügyi gondokra, állattartási nehézségekre hivatkozva.

Ezt követően a sértett kéthetente hétvégén meglátogatta a terheltet annak lakóhelyén és minden alkalommal különböző szarvasi üzletekben nagyobb értékben élelmiszert, tartós fogyasztási cikkeket, gyógyszert, illatszert és lóápolási eszközöket vásárolt a nőnek az ő kérésére azon ígérettel, hogy a kölcsönkapott pénzt vissza fogja fizetni. A naiv, kevés párkapcsolati tapasztalattal rendelkező férfi és a nő között soha nem volt szexuális kapcsolat, illetve testi érintés sem, a találkozásaik során egyszer sem voltak kettesben, a nő valamelyik családtagja mindig jelen volt. A sértett néhány napos határidőre adta kölcsön a pénzösszegeket, a nő azonban a csalárd módon megszerzett pénzből semmit sem fizetett vissza, csak ígérte azt.

A visszafizetések elmaradását valótlanul halál bekövetkeztével, súlyos betegségekkel, orvosi kezelésekkel és kifizetésre váró műtétekkel indokolta, egyúttal ígéretet tett, hogy azt – ha tudja – hamarosan törleszteni fogja. A nő minden találkozásuk alkalmával ígéretet tett a sértettnek az összeköltözésre és házasságkötésre, ezzel továbbra is tévedésben tartotta őt, hogy újabb összegeket adjon neki kölcsön.

2021. április végén a nő könyörögve kérte a sértettet, hogy segítse ki pénzzel, mert a zálogba adott családi arany ékszereket – melyekhez erős érzelmi szálak fűzik – el fogja veszíteni, ha nem váltja ki. A sértett megsajnálta a terheltet és 1.500.000.-Ft-ot adott neki kölcsön Szarvason azért, hogy az ékszereket kiváltsa. A sértett azzal a feltétellel adta a pénzt kölcsön, hogy a nő az ékszerek kiváltását követően a tartozás megfizetésének biztosítékául átadja neki azokat.

Miután a nő az egyik szarvasi zálogházban kiváltotta az ékszereket, azokat különböző valótlan ürügyekre hivatkozva – például, hogy azok a gyerekek szobájában vannak, és nem akarja őket zavarni, illetve az ékszereket a temetőben ellopták tőle – szándékosan nem adta át a sértettnek. 2021 nyarán a nő egy arany eljegyzési gyűrűt is vásároltatott magának a sértettel legalább 200.000.-Ft értékben, illetve különféle valós és kitalált kiadásokra további pénzkölcsönöket kért tőle.

A sértett által a vádlottnak nyújtott kölcsönök összege legkevesebb 6.300.000.-Ft volt, melyek pénzösszegek átadásából, illetve bolti vásárlásokból tevődtek össze. A férfi egy idő után megelégelte a dolgot és feljelentéssel fenyegette meg a nőt, aki ennek hatására 2021. június-november hónapjaiban több részletben összesen 230.000.-Ft-ot fizetett meg a sértettnek, de ebből is visszakért 80.000.-Ft-ot ismételten anyagi gondokra hivatkozva.

A terhelt a sértettől a fentiek szerint kicsalt pénzt saját és családja megélhetésére fordította, a pénzkölcsönök visszafizetése nem állt szándékában, és arra vagyoni helyzete folytán reális lehetősége sem volt. Ugyanakkor a nyomozás elrendelését és a gyanúsítotti kihallgatását követően a nő ismeretlen forrásból 6.150.000.-Ft-ot banki átutalással megfizetett a sértettnek, így a kár a nyomozás során megtérült – tájékoztatott a Békés Vármegyei Főügyészség.