Viharos szél és csúszós utak teszik veszélyessé a közlekedést

közlekedés, időjárás, tél, hó, havazás, Békéscsaba Fotó: Körös Hírcentrum (archív)

A meteorológiai előrejelzések szerint szombat éjfélig az ország területén több helyen viharos szélre és havas esőre, havazásra kell számítani, emiatt csúszós, jeges utakra, csökkent látótávolságra kell készülni – figyelmeztet az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az MTI-nek küldött pénteki közleményében.

Azt kérik mindenkitől, hogy a viharos szélben a fák, fasorok, állványzatok közelében kellő körültekintéssel közlekedjenek. Mielőtt útnak indulnak, tájékozódjanak az aktuális meteorológiai helyzetről és az útviszonyokról – tanácsolják. Felhívják a figyelmet arra, hogy csak megfelelő műszaki állapotú, a téli időjárási körülményekre felkészített gépkocsival keljenek útra. Az autóba tankoljanak a szokásosnál több üzemanyagot és vigyenek magukkal feltöltött mobiltelefont.

hirdetés

Kérik továbbá, ha valaki bajba jutott autóst, gyalogost lát, hívja a 112-es segélyhívó számot.

Ugyanakkor ajánlják a katasztrófavédelem mobiltelefonokra ingyenesen letölthető tájékoztató alkalmazást, a VÉSZ-t. Az érvényben lévő meteorológiai riasztásokról a meteorológiai szolgálat oldalán, az aktuális útviszonyokról pedig a Magyar Közút információs portálján tájékozódhatnak – áll a közleményben.

MTI