Több alkalommal lopott gázolajat egy mezőkovácsházi polgárőr

többször lopott gázolajat Kiemelt kép illusztráció! Fotó: iStock

Kisebb értékre üzletszerűen elkövetett lopás bűntette és szabálysértési értékre folytatólagosan, üzletszerűen elkövetett lopás vétsége miatt emelt vádat a Battonyai Járási Ügyészség egy 35 éves büntetlen előéletű mezőkovácsházi férfi ellen, aki polgárőrként követett el vagyon elleni bűncselekményeket.

hirdetés

A férfi a vádbeli időszakban – 2021 őszén-telén – a helyi polgárőr egyesület tagjaként közös szolgálatot látott el egy másik férfival, ennek során a polgárőrség tulajdonában lévő személygépkocsival közlekedve több alkalommal átmentek a Mezőhegyes külterületén lévő szántóföldekre és közeli erdőterületre. A szolgálatok során a férfi alkalmanként magával vitt egy vagy több 20 liter űrtartalmú kannát, hogy azokba a határban lévő öntözőberendezésekből gázolajat eresszen le, és ily módon eltulajdonítsa azt.

hirdetés

2021 októberében legalább három alkalommal, az éjszakai órákban, a Mezőhegyes és Mezőhegyes-Csatókamaráspuszta major között elhelyezett, az egyik tangazdaság tulajdonát képező öntöző berendezésekből összesen 45 liter gázolajat eresztett le közel 22.000.-Ft értékben, amelyet később elhasznált.

A férfi 2021 decemberében, szintén az éjszakai órákban, egy, a csatornázási munkák miatt a Mezőhegyes-Csatókamaráspuszta major külterületén hagyott munkagépből eresztett le a magával vitt kannákba 95 liter gázolajat 45.000.-Ft értékben, de eltulajdonította a helyszínen hagyott szerszámosládát is a benne lévő kéziszerszámokkal együtt 85.000.-Ft értékben. 2022 januárjában olyan is előfordult, hogy a két polgárőr a Mezőhegyes külterületén lévő erdőkben lévő vadetetőkbe a tangazdaság által kihelyezett tört szemű kukoricát dézsmálta meg: 3 db tápos zsákba összesen 120 kg súlyú, 3.600.-Ft értékű kukoricát szedtek össze és tulajdonítottak el.

Tekintettel arra, hogy a férfi társa csak a kukoricalopásban vett részt, amely elkövetési értékénél fogva szabálysértésnek minősül, így neki tulajdon elleni szabálysértés elkövetése miatt kell felelnie a szabálysértési hatóság előtt.

Ugyanakkor a bűncselekményeket megvalósító férfi esetében a járási ügyészség vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság tárgyalás mellőzésével, az ügyiratok alapján hozott büntetővégzésével közérdekű munka büntetésre ítélje és kötelezze őt a polgári jogi igényt érvényesítő sértettek részére okozott kár megtérítésére – tájékoztatott a Békés Vármegyei Főügyészség.

hirdetés