Leopard harckocsikkal gyakorolnak ukrán katonák Lengyelországban

Az Ukrajnának átadandó Leopard 2 típusú harckocsikkal gyakorolnak a nyugat-lengyelországi Swietoszówban ukrán katonák, hétfőn Andrzej Duda lengyel elnök és Mariusz Blaszczak kormányfőhelyettes, nemzetvédelmi miniszter ellátogattak a kiképzés helyszínére.

Az Európai Unió Ukrajnát támogató katonai segítségnyújtási missziója (EUMAM Ukrajna) keretében elvégzendő kiképzés több mint egy hónapig tart a falunál, oktatóként lengyelek mellett kanadai és norvég katonák is részt vesznek benne – ismertette a helyszínen Andrzej Duda. Hozzátette: az ukrán katonák „egyenesen a frontról” jöttek a kiképzésre. Az EUMAM Ukrajna keretében az ukrán katonák kiképzése több európai helyszínen, egyebek között Németországban is folyik – emlékeztetett Duda.

Mariusz Blaszczak a swietoszowi sajtóértekezleten megerősítette: folytatják azon nemzetközi koalíció összeállítását, amely a német gyártmányú Leopardokkal támogatja az orosz invázió ellen védekező Ukrajnát. Közölte: Kanada már Lengyelországba szállította a tankokat, érkeznek norvég harckocsik is, valamint előrehaladottak a spanyol féllel ez ügyben folytatott tárgyalások.

Bejelentette: a Leopardok szállításáról kedden Brüsszelben értekeznek az Ukrajna védekezését támogató, több mint 50 országból álló csoport képviselői. A legnehezebb feladatot a harckocsialkatrészek utánpótlása jelenti, ennek megoldása a német hadiipart terheli – fejtette ki a lengyel tárcavezető.

Ukrajnának egyebek között a holland, a belga és a dán hadsereg készleteiből Leopard 1 A5 típusú harckocsikat küldenek. Lengyelország 14 Leopard 2 A4 típusú harckocsit, Németország pedig 14 Leopard 2 A6 típusút szállít Kijevnek. Boris Pistorius német védelmi miniszter múlt heti varsói nyilatkozata szerint az első, mintegy 31 harckocsiból álló Leopard 2 harckocsizászlóaljat a nyugati partnerek az idei év első három vagy négy hónapjában szállíthatnák Ukrajnának.

MTI