Smihal: az energiarendszerre ért csapások után az ivóvíztől fosztják meg az oroszok az ukránok egy részét

Az oroszok azért engedik le a vizet a kahovkai tározóból, hogy megfosszák a vízellátástól azokat az ukránokat, akik a Dnyeper (Dnyipro) folyóból kapják a vizet – jelentette ki Denisz Smihal ukrán miniszterelnök a keddi kormányülésen.

hirdetés

“Oroszország az ukrajnai életkörülményeket kívánja elviselhetetlenné tenni. Tizennégy rakétatámadást hajtottak végre az ukrán energiaszektor ellen. A legutóbbi, február 10-i támadás több mint egy napig tartott. Rakétákkal és drónokkal hat energetikai létesítményt és hét nagyfeszültségű alállomást lőttek” – mutatott rá a kormányfő. Smihal szavai szerint az energetikai vállalatoknak már sikerült a fogyasztók áramellátását helyreállítaniuk, jelenleg már csak Odesszában és a környező területeken, valamint a herszoni és a harkivi régió egyes részein vannak érvényben kisebb hálózati korlátozások.

hirdetés

“Az ellenség azonban nem áll meg. Most az oroszok megpróbálják megfosztani az ukránokat a vízellátástól. Miután az orosz erők részlegesen megsemmisítették és szándékosan felnyitották a kahovkai vízerőmű zsilipjeit, naponta több ezer köbméter vizet veszítünk.

Emiatt a Dnyeperből vízhez jutó települések 70 százaléka ivóvíz nélkül maradhat” – figyelmeztetett a miniszterelnök. Hozzátette, hogy ezen felül a nukleáris veszély is nagyobb, mivel a tározó vízszintjének csökkenése a zaporizzsjai atomerőmű hűtőrendszereinek nem megfelelő működését okozhatja.

Az ukrán vezérkar kedd esti harctéri helyzetjelentésében arról számolt be, hogy az ukrán erők megsemmisítettek három orosz lőszerraktárt, az oroszok pedig a donyecki régióban egy drónról aeroszolgránátokat dobtak az ukrán védők állásaira. Az orosz erők két rakétatámadást indítottak Donyeck megyében Kosztyantinyivka és Kramatorszk polgári infrastruktúrája ellen, aminek következtében helyiek sebesültek meg. A legsúlyosabb harcok a régióban Bahmut térségében dúltak: az orosz erők húsz településre nyitottak tüzet aknavetőkkel és más tüzérségi fegyverekkel, Bahmut, valamint Ivanyivszkij és Kurdjumivka települések környékét pedig ellenséges légicsapások érték.

MTI

hirdetés