13 év fegyházra ítélték a fagyállós gyilkost

Fotó: Police.hu (archív)

A Gyulai Törvényszék előtt B. Zs. L. vádlott ellen emberölés bűntette miatt 14.B.221/2022. szám alatt indult büntetőügyben 2023. február 17. napján nem jogerős ítélet született.

hirdetés

Az ítéleti tényállás szerint a terhelt nem nézte jó szemmel apósa italozó életmódját, ennek rendszeresen hangot is adott, majd 2020 nyarán arra az elhatározásra jutott, hogy megmérgezi a sértettet. Ehhez a tervéhez 2021 januárjában vásárolt egy üveg pálinkát, amelyhez hozzákevert egy általa mérgező hatásúnak vélt, fagyállót is tartalmazó folyadékot.

hirdetés

Az üveget ajándékpapírba csomagolta, és egy címkére ráírta, hogy „Fogadd sok szeretettel Pali, Béla”, majd a sértett postaládájába helyezte.

megölte apósát szentesen
Fotó: Police.hu (archív)

 

A vádlott pár nappal később – mivel az üveget még mindig a postaládában találta – magához vette és felvitte a sértettnek, akivel próbálta elhitetni, hogy az italt a címkén feltüntetett személyektől kapta ajándékba. Ettől kezdve a sértett a fagyállót is tartalmazó folyadékból rendszeresen fogyasztott, azonban attól mérgezést nem szenvedett, mivel az nem tartalmazta a minimális halálos dózist. A vádlott ennek ellenére nem állt el ölési szándékától, ezúttal egy csatos sörösüvegbe töltött fagyállót, becsomagolta és a korábbi módszerhez hasonlóan születésnapi üdvözletet írt rá más személyek nevében.

A vádlott 2021. szeptember 13-án felvitte a felcímkézett üveget a sértettnek, akinek azt állította, hogy a jókívánságot tartalmazó csomagot a sértett postaládája alatt találta. A sértett az esti órákban fogyasztott az üvegben lévő fagyállóból, amelytől másnap reggelre rosszul lett. Beszállították a kórházba, ahol azonnal szakszerű orvosi ellátásban részesült, azonban 2021. szeptember 26. napján a mérgezés következtében elhalálozott.

A bíróság bűnösnek mondta ki a vádlottat előre kitervelten elkövetett emberölés bűntettében. Ezért őt 13 év fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. Megállapította, hogy a vádlott a kiszabott szabadságvesztésből feltételes szabadságra nem bocsátható, valamint rendelkezett az előzetes fogvatartásban töltött idő beszámításáról. Kötelezte továbbá a vádlottat az eljárás során felmerült több mint 3.500.000 forint bűnügyi költség megfizetésére.

Az ítélet nem jogerős, ellene a vádlott és védője enyhítésért jelentett be fellebbezést, míg az ügyész fenntartotta a 3 napot a jogorvoslati lehetőség átgondolására.

hirdetés