Befejeződött a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság négy irodaépületének energetikai korszerűsítése

KÖVIZIG - Gyulai Szakaszmérnökség és Műszaki Biztonsági Szolgálat irodaépülete

A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság a Széchényi 2020 program keretében sikeresen valósította meg négy irodaépületének energetikai korszerűsítését, amelyhez 402,33 millió forint európai uniós vissza nem térítendő támogatást nyert.

hirdetés

A 412,96 millió forint összköltségvetésű, KEHOP-5.2.2-16-2022-00146 azonosító számú projekt a Központi Székház, a Gyulai Szakaszmérnökség és Műszaki Biztonsági Szolgálat, a Szarvasi Szakaszmérnökség és a Szeghalmi Szakaszmérnökség épületeinek utólagos hőszigetelésére, nyílászáróinak cseréjére és fűtésük korszerűsítésére terjedt ki. A Szarvasi és Szeghalmi Szakaszmérnökségek esetében az épületekre napelemeket is telepítettek.

hirdetés

A projekt célkitűzése az volt, hogy igazgatósági szinten csökkenjen az elsődleges energiafogyasztás (a gázés a villamosenergia-felhasználás) és az üvegházhatású gázok kibocsátása, valamint növekedjen a megújuló energiaforrásból előállított energia. A Támogatási Szerződésben vállalt indikátorok teljesülését számításokkal támasztja alá a kivitelezési munkák befejezését követően elkészült záró energetikai tanúsítvány. Azonban működés és üzemelés szempontjából megközelítve, tanúsítvány nélkül is elmondható, hogy november, december, január hónapokban mintegy 60%-os megtakarítást értek el a fűtési energia terén.

A kivitelezés mind a négy helyszínen (Gyula, Városház u. 26., Gyula, Nagyváradi út 59/ b, Szarvas, Körös u. 1., Szeghalom, Széchenyi u. 60.) párhuzamosan folyt. Az építési munkák 2022. augusztus 16-án a munkaterület átadásával kezdődtek meg és rekord gyorsasággal, 2022. december 5-én fejeződtek be. A beruházás kivitelezője a Békés-Vill Kft., műszaki ellenőre pedig a Kontroll-Centrum Kft. volt.

A kedvezményezett Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság a projekt megvalósulásához 10,63 millió forint önerőt biztosított.

A Támogatási Szerződés szerint a projekt fizikai befejezése 2023. november 30., de terveink szerint a projektzárására hamarabb kerül sor, ugyanis a záró elszámolást az igazgatóság 2023. márciusában szándékozik benyújtani a Támogató Szerv felé.

KÖVIZIG – Szeghalmi Szakaszmérnökség irodaépülete
KÖVIZIG – Szarvasi Szakaszmérnökség irodaépülete
KÖVIZIG – a székház udvari homlokzata
KÖVIZIG – a székház Megyeház utcai homlokzata

 

hirdetés