Szerzői jogok megsértésének bűntette miatt emeltek vádat egy békéscsabai férfi ellen

dj, zene, lemezjátszó Kiemelt kép illusztráció! Fotó: Pixabay.com

Nagyobb vagyoni hátrányt okozó szerzői jogok megsértésének bűntette miatt emelt vádat a Békéscsabai Járási Ügyészség és vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt egy 57 éves büntetlen előéletű békéscsabai férfi ellen, aki az általa üzemeltetett szórakozóhelyen történt zeneszolgáltatás után nem fizette meg a jogdíjakat.

hirdetés

A férfi a vádbeli időszakban Békéscsabán egy presszót üzemeltetett, ahol televízió, rádió és zenegép volt elhelyezve, ezáltal rendszeresen nyilvános zeneszolgáltatás történt. A nyilvános zeneszolgáltatás után a szórakozóhelyek üzemeltetőit a zeneszerzőket és szövegírókat képviselő ARTISJUS Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület felé jogdíjfizetési kötelezettség terheli. A terhelt 2017. október 01-jétől a szórakozóhely 2020. március 16-ai, a pandémia miatt történt bezárásig a nyilvános zeneszolgáltatás után járó jogdíjat annak jogosultjának többszöri felszólítás ellenére sem fizette meg, ezáltal több mint 830.000.-Ft vagyoni hátrányt okozott a sértettek képviseletében eljáró jogvédő irodának.

hirdetés

A járási ügyészség a büntetőeljárást 6 hónapra felfüggesztette közvetítői eljárás lefolytatása céljából, mivel a terhelt a nyomozás során a cselekmény elkövetését beismerte és kifejezte az okozott vagyoni hátrány megtérítésére irányuló szándékát. Ennek ellenére a közvetítői eljárást lefolytató Békés Vármegyei Kormányhivatal arról tájékoztatta az ügyészséget, hogy a közvetítői eljárás eredménytelen maradt, ugyanis a terhelt a vállalt kötelezettségét – az okozott vagyoni hátrány részletekben történő megfizetését – nem teljesítette. Ezért került sor vádemelésre az ügyben – tájékoztatta hírportálunkat a Békés Vármegyei Főügyészség.

hirdetés