Hétvégén lehűlés vet véget a tavaszias februárnak

tavaszi, Meleg Illusztráció: Pixabay

Szombatra erős hidegfront körvonalazódik, búcsút inthetünk a 10 fok fölötti maximumoknak, éjjelente újra mindenhol fagyhat az Időkép előrejelzése szerint.

Péntekig tart ki az átlagosnál több fokkal enyhébb idő, igaz a maihoz hasonló magas hőmérsékletek a következő 3 napban már nem várhatók, de így is többfelé elérhetjük majd a 15 fokot. Legkevésbé csütörtökön, amikor is a felhők lesznek túlsúlyban, és délutántól nyugat felől egyre többfelé eredhet el az eső.

Szombatra a Brit-szigetek térségében egy anticiklon erősödik meg, melynek keleti peremén északnyugat felől erős hidegfront éri el térségünket. A front mögött felhalmozódott hideg, sarkvidéki eredetű levegő Európa nagy részét, így hazánkat is elárasztja, vasárnap már csak 5 fok körüli maximumokat mérhetünk.

A front átvonulását többfelé kísérheti csapadék, valamint erős, viharos északnyugati-északi szélre kell számítani, ami még tovább ronthatja a hőérzetünket. A csapadék tér- és időbeli eloszlása, illetve az, hogy havazás is várható-e, még bizonytalan, erről hamarosan friss információkkal jelentkezünk. Egy dolog biztosnak tűnik: a front átvonulását követően újra mindenhol fagyhat éjszakánként, a leghidegebb tájakon -10 fok közelébe csökkenhet a hőmérséklet.