Általános iskolás gyermekeknek tartottak balesetmegelőzési programot Békéscsabán

balesetmegelőzési program Fotó: Police.hu

Általános iskolás gyermekeknek tartott balesetmegelőzési programot a MÁV Zrt., a Turisztikai Főpályaudvar állomásfőnöke és a rendőrség Békéscsabán. A „Fények, sínek, életek” elnevezésű rendezvényen a szakemberek a vasúti átjáróban való közlekedés szabályaira hívták fel a figyelmet.

A rendőrség és a MÁV Zrt. is kiemelt figyelmet fordít arra, hogy felhívják a figyelmet vasúti átjáróban való közlekedés szabályaira. A békéscsabai Turisztikai Főpályaudvar állomásfőnöke, Sós Imre rendszeresen szervez és ad helyet balesetmegelőzési programoknak, a „Fények, sínek, életek” elnevezésű kampánynak is lelkes támogatója. A 2023. február 22-én megtartott rendezvény már a harmadik volt a sorban.

hirdetés

Bajkai Zsolt, a MÁV Zrt. balesetvizsgálója és Kónya Orsolya r. őrmester, a Békéscsabai Rendőrkapitányság balesetmegelőzési előadója fényképek segítségével beszéltek az általános iskolásoknak arról, hogyan kell a vasúti átjárókban közlekedni. Elmondták, hogy az átjárókat mindig nagyon figyelmesen kell megközelíteni, még akkor is, ha a fényjelző fehéren villog. A síneken áthajtani, vagy a sínekre lépni nemcsak akkor nem szabad, ha a sorompót már leengedték, hanem akkor sem, ha az még éppen csukódik lefelé. Tilos kikerülni a sorompót akkor is, ha a vonat még nem látszik.

A szakemberek arra is felhívták a figyelmet, hogy a vonatvezetők nem tudják olyan gyorsan megállítani a szerelvényt, mint a közúti járműveket, ezért fontos, hogy ha valaki a vasúti átjáróban szenved balesetet, vagy ott kényszerül műszaki hiba miatt megállásra, azonnal hagyja el a járművet. A program végén a gyerekek a jótanácsok mellé láthatóságot segítő fényvisszaverő prizmákat is kaptak.

Police.hu

hirdetés