Újra lehet szavazni a Közösség díjra jelölt szervezetekre

Fotó: Körös Hírcentrum

Már megtalálhatók az érintett települések polgármesteri hivatalaiban a szavazóurnák, valamint aktív az internetes szavazási felület is, így a Békés vármegyei 1. számú országgyűlési választókerületben lakók 2023-ben is leadhatják voksaikat a Közösség díjra jelölt szervezetekre.

hirdetés

A Közösség díjat 2021-ben hagyományteremtő szándékkal alapította Herczeg Tamás, a választókerület országgyűlési képviselője. Az elmúlt két év során összesen 24 civil szervezet, közösség részesült az elismerésben. Ebben az évben újabb tíz településen, összesen 11 díj kerül kiosztásra.

hirdetés

A Közösség díj alapításáról korábban Herczeg Tamás így nyilatkozott: “Nagyon sok közösséggel dolgoztam együtt az elmúlt évtizedekben, és magam is sok civil szervezetnek, formális vagy nem formális közösségnek voltam a tagja. Úgy gondolom, hogy ezek a közösségek, akár jogi személyiségűek, akár informális szerveződések, nagyon sokat tudnak hozzátenni egy-egy település életéhez.

Ezért döntöttem úgy 2021-ben – hagyományteremtő szándékkal -, hogy az adózott országgyűlési képviselői jövedelmemből Békés vármegye 1. sz. választókerület országgyűlési képviselőjeként kitüntető díjat adományozok a választókerület településein és a szülőfalumban működő civil szervezetek, közösségek tevékenységének elismerésére.

A Közösség díjat azoknak a civil szervezeteknek vagy jogi személyiséggel nem rendelkező közösségeknek adományozom, amelyek az előző évben a legeredményesebb munkát végezték a kultúra, a közművelődés, az egészségvédelem, a hagyományőrzés, a sport, a képzés, az ismeretterjesztés, a településfejlesztés, a közösségápolás, a szociális tevékenység, a környezet- és természetvédelem, a polgárőr mozgalom vagy egyéb más helyi tevékenység területén.

Arról, hogy kik kapják a díjat, nem én, hanem a helyben lakók döntenek. A települések polgárainak véleményét kérem, hogy mely közösségek tettek legtöbbet községükért vagy városukért. Minden ember egy szavazatot adhat le. A közösségekre papír alapon az adott település polgármesteri hivatalában, illetve online felületen lehet voksolni. Az előző évben díjazott közösségekre nem lehet szavazni.”

A szavazás 2023-ban március 31-ig tart. Településenként évente egy díj kerül kiosztásra. Ez alól kivétel Békéscsaba, ahol kettő Közösség díjjal ismeri el Herczeg Tamás az elmúlt időszak munkáját – ezt a településen aktívan működő közösségek nagy száma indokolja.

A kitüntető cím átadására áprilisban kerül sor. A díjban részesülő civil szervezet, közösség 50 000 forint pénzjutalomban, valamint oklevélben részesül, mely tartalmazza a „KÖZÖSSÉG DÍJ” megnevezést, továbbá a díjazott közösség nevét, a település nevét, ahol a közösség működik és a díj adományozásának évszámát.

hirdetés