Vádemelés lett az uzsorakölcsönből

készpénzfelvétel, pénz, pénztárca, forint, talált tárgy Illusztráció: Pixabay.com

Uzsora-bűncselekmény bűntette és hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt emelt vádat a Szeghalmi Járási Ügyészség és vádiratában próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetés kiszabására tett indítványt egy 39 éves büntetlen előéletű bucsai nővel szemben, aki uzsorakölcsönt nyújtott egy másik bucsai nőnek, majd a tartozás fejében a házát is meg akarta szerezni – tájékoztatott a Békés Vármegyei Főügyészség.

A nő 2021 novemberében azzal a feltétellel adott 60.000.-Ft összegű kölcsönt egy másik bucsai nőnek, hogy azt a következő hónapban 100%-os kamattal növelt összegben kell visszafizetni. A feltételek meghatározásakor a terhelt tudomással bírt arról, hogy a kölcsönt kérő nő rossz anyagi körülmények között, csekély jövedelemből él, hiszen korábban több alkalommal néhány ezer forintos kölcsönt is kellett kérnie a mindennapi kiadásaihoz. Így tudott arról, hogy a kölcsönnek még a kamat nélküli mértéke is nehezen, nagy nélkülözés mellett lenne visszafizethető a havi bevételéhez mérten, a kétszeres összeg megfizetése pedig lehetetlen, hiszen összesen nem jut annyi jövedelemhez. Az előnytelen megállapodás alapján a tartozás összege folyamatosan emelkedett, minden visszafizetés nélküli hónapban növekedett az amúgy is magas kamat, így a tartozás 2022 májusára a terhelt számításai alapján elérte a 800.000.-Ft-ot.

hirdetés

A tartozás biztosítéka gyanánt a nő 2022. május 31-én elvitte a kölcsönt kérő sértettet egy ügyvédhez, hogy a sértett bucsai házára adásvételi előszerződést kössenek. A felek az ügyvéd előtt a szerződés valós körülményeit nem tárták fel. Az elkészített szerződés értelmében a sértett kötelezettséget vállalt arra, hogy tehermentesítést követően eladja a terheltnek az ingatlanát, melynek 800.000.-Ft-os vételárát kifizetettnek rögzítették, illetőleg arra is kötelezettséget vállalt, hogy az ingatlant 8 napon belül a terhelt birtokába adja.

A terhelt ezzel a magatartásával hamis tartalmú magánokirat szerkesztésére adott megbízást az ügyvédnek, hiszen nem állt fenn ilyen összegű tartozása a sértettnek, és a vételár megfizetése sem történt meg. A terhelt az aláírt szerződés tartalma alapján 2022. július hónapban 35.000.-Ft albérleti díjat követelt a sértettől, mivel a birtokbaadás nem történt meg, majd követelte, hogy 2022. augusztus 06-ig adja át az ingatlant. A jogosulatlanul kért összeget a sértett kifizette.