Tovább folytatódtak a heves harcok Bahmutnál

Tovább folytatódtak a heves harcok szerdán a stratégiai fontosságú kelet-ukrajnai Bahmut (korábban Artemivszk) környékén, az ukrán hadsereg közlése szerint Donyeck megyében mintegy 70 ezer ember érintenek az orosz támadások.

hirdetés

A kijevi vezérkar arról tájékoztatott, hogy szerdára virradó éjjel ukrán mesterlövészek lelőttek hét orosz felderítőt, hármat pedig megsebesítettek Bahmut térségében.

hirdetés

Hanna Maljar, az ukrán védelmi miniszter helyettese kedd este úgy nyilatkozott az ukrán televíziónak, hogy Bahmut megtartása nem politikai, hanem stratégiai döntés volt. Elmondása szerint erősítést küldtek a térségbe, ahol az oroszok súlyos veszteségeket szenvednek el. „Katonáink a terroristák akár 80 százalékát is képesek megsemmisíteni” – fogalmazott Maljar.

Bahmutért tavaly nyár vége óta folynak a harcok. Az ukrán vezetés korábban arról adott hírt, hogy különösen feszült a helyzet Bahmutban, ukrán katonai bloggerek pedig arra hívták fel a figyelmet, hogy a várostól északra és északnyugatra az orosz erők előre tudtak törni.

A várostól nyugatra ukrán katonai megfigyelők szerint már csak egy nagyjából négy kilométer széles sávot tart ellenőrzés alatt az ukrán hadsereg, minden más irányból már az orosz csapatok szorongatják az ukránokat.

Bahmut fontos része annak a Donyeck megyében kialakított ukrán védelmi vonalnak, amelyet Sziverszk és Bahmut települések között hoztak létre. Abban az esetben, ha Bahmutot elveszítik az ukránok, megnyílik az út az oroszok előtt olyan nagyvárosok irányába is, mint Szlovjanszk és Kramatorszk.

MTI

hirdetés