Trafiboxok nőttek ki a földből Békéscsabán

Trafibox a Kolozsvári utcában, trafipax Békéscsabán Trafibox a Kolozsvári utcában / Fotó: Körös Hírcentrum

Úgynevezett Trafiboxok – vagy más néven: traffipax-házak – kerültek kihelyezésre Békéscsabán a Lencsési úton és a Kolozsvári utcában.

hirdetés

A közösségi oldalon hamar híre ment az új látványosságoknak, többen fotókat osztottak meg a boxokról. Volt, aki üdvözölte, ám olyan is akadt szép számmal, aki nemtetszését fejezte ki a kommentszekcióban. Többen megjegyezték, a fentebb említett útszakaszokon több baleset is történt az elmúlt években, ezekben az esetekben vélhetően a sebesség túllépés is közrejátszott. Csak, hogy néhányat említsünk: 2022. áprilisában és júniusában is áldozatul esett egy-egy villanyoszlop a Lencsési úton.

hirdetés

De mi is az a Trafibox? A Trafibox a sebességmérésre használt berendezések ideiglenes elhelyezésére kialakított tároló doboz. A doboz bizonyos szintű fizikai védelmet nyújt a sebességmérő készüléknek, külső és belső speciális kialakítása biztosítja a benne elhelyezett berendezés szakszerű működésének feltételeit.

Trafibox a Lencsési úton
Trafibox a Lencsési úton / Fotó: Körös Hírcentrum

Különös bája a dolognak, hogy a járművezetők nem tudják, mikor van sebességmérő műszer a dobozban és mikor nincs. Ezt csak a Trafiboxhoz közel érve tudhatjuk meg, ha éppen olyanok a fényviszonyok; megfelelő szögből és távolságról pillantunk rá. Nem érdemes tehát kisérteni a sorsot, hiszen, ha nagy tempóval érkezünk a Trafibox felé – a műszer pedig benne van -, sanszos, hogy közel érve már késve taposnánk a fékre. Így – ha csak nem akarjuk, hogy méregdrága fénykép készüljön rólunk -, jobb, ha betartjuk a sebességhatárt.

A Trafiboxok kihelyezésével egyértelműen a gyorshajtás visszaszorítása és a balesetmegelőzés a cél. Megkeresésünkre a Békés Vármegyei Rendőr-főkapitányság közölte, a Trafiboxok már a megjelenésükkel is visszatartó erővel bírhatnak, ugyanakkor képesek biztosítani a személyes jelenlét nélküli ellenőrzést azokban az időszakokban is, amikor a rendőri állomány más ellenőrzési feladatokat hajt végre. Országszerte közel 70 helyszínen telepítenek Trafiboxokat a közeljövőben.

trafipax Békéscsabán
Figyelmeztető tábla a Kolozsvári utcában / Fotó: Körös Hírcentrum
 trafipax Békéscsabán
Trafibox a Lencsési úton / Fotó: Körös Hírcentrum

hirdetés