Versenyeket és mesterképzést is szervez jelenleg az iparkamara

Versenyeket, SzKTV verseny, válogató, Szakma Kiváló Tanulója Verseny Fotó: Pintér Vince/BMKIK

A 2022/2023-as tanévben, főleg a második félévben teljes körűen meg tudták szervezni azokat a versenyeket, amelyek a szakképzésben tanuló diákok számára zajlanak országszerte. Többek között erről is tájékoztatást adott Mészárosné Szabó Anna, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szakképzési osztályvezetője.

A Szakma Kiváló Tanulója Verseny (SZKTV), illetve az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny (OSZTV) a járványhelyzet miatt a korábbi években csupán részletekben valósulhatott meg. Békésből idén több, mint 500 tanuló indult el a megmérettetésen, mintegy 40 szakmában. A technikus diákok körében volt nagyobb a versenyzői kedv. Március elejétől folytatódik a megmérettetés a középdöntőkkel, ahol már szóban adnak számot a tudásukról a fiatalok.

A felkészüléssel kapcsolatban Mészárosné Szabó Anna megosztotta, hogy a magyar versenyek esetében az első fordulóban inkább az elméleti tudásra volt szükség, a felkészítést főleg az adott iskola végezte. A középdöntő és a döntő esetében már a duális partnerek is kiveszik a részüket ebből a folyamatból.

A Szakma Sztár Fesztiválra, a versenyek budapesti döntőjére idén is több száz diákot tervez felutaztatni a megyei kamara. Ez azért fontos, mert a szakképzés megbecsültsége még mindig hagy kívánnivalót maga után. Itt mind a felnőttek, mind a gyerekek szembesülnek a versenyzők szaktudásával, a szakmák valódi kihívásaival. Az osztályvezető elárulta, ez a nap számukra is a töltekezésről szól, nagy élmény részt venni ezen az eseményen.

Ebben az időszakban zajlik továbbá a mesterképzések szervezése is, amely a már sokévnyi tapasztalattal rendelkező szakembereknek szól. Egyesek ezt a presztízs miatt kezdik el, mások pedig azért, mert később diákot szeretnének fogadni, esetleg saját vállalkozást szeretnének indítani. Több szakmában várja jelenleg is a kamara a jelentkezőket március közepéig. A tanfolyamok a tervek szerint májusban indulnak majd, a mestervizsgára pedig október-novemberben kerülhet sor.

Több szakember számára azért hasznos ez a tanfolyam, mert felelevenítik a korábbi tudást, illetve a legújabb fogásokat is elsajátíthatják. Emellett gazdagodnak jogi és pedagógiai ismeretekkel is. A tanfolyamokat a kamara szervezi, viszont az órák egy része, mivel gyakorlati, tanműhelyekben zajlik. Általában hetente két estét és egy szombatot tesznek ki a foglalkozások, ennyivel működik hatékonyan a képzés.

A teljes interjút itt hallhatják: