A gazdák is megismerhették az aktuális öntözési helyzetet

Herczeg, öntözési Fotó: Körös Hírcentrum

Gazdáknak szervezett fórumot a közelmúltban Herczeg Tamás országgyűlési képviselő azzal a céllal, hogy az öntözési fejlesztési lehetőségekről minél többet tudhassanak meg. A rendezvényről a képviselővel beszélgettünk a Körös Hírcentrum stúdiójában.

hirdetés

Az elmúlt hónapokban a csapadékmentes időjárás nem csupán a gazdáknak, de mindenkinek okozott nehézségeket. Azonban a megfelelő vízutánpótlás a mezőgazdaságban létkérdés. Éppen ezért is beszél egyre több szakember egyre több helyen erről a témáról. 2023 első néhány hónapja már szélsőséges időjárást mutatott, tehát okkal feltételezhető, hogy az erős szél, a magasabb hőmérséklet és a kevesebb csapadék idén szintén befolyásoló tényezők maradnak – emelte ki Herczeg Tamás.

A hazai vízkészlet 75 százaléka a Dunántúlon található, miközben a legjobb minőségű földek pedig a megyénk déli részén. Ezért is merülhet fel a kérdés, hogy azt az egyre kevesebb beérkező vizet hogyan tudnánk az országban tartani, hasznosítani a mezőgazdaság érdekében. Már most a megyénkben vannak legnagyobb arányban az öntözött földek – tette hozzá a képviselő.

Itt vannak legnagyobb arányban az öntözött földek, 20.000 hektár felett összesen. Néhány éve az agrárkamara felmérte, mennyien szeretnék összesen öntözni a földjeiket és az igény még sokkal nagyobb volt ennél a területnél. Egyelőre uniós forrásból nincs lehetőség fejlesztésre – osztotta meg Herczeg Tamás. Csupán hazai támogatásból oldható meg. Több csatorna rendbe tétele és a D1-es megépítése is napirenden van. Utóbbi az M44-es gyorsforgalmi alatt vezetne át és 7-8000 hektárnyi terület öntözhetőségét tenné lehetővé. Az is kiderült a rendezvényen, hogy a belvíz minősége miatt nem használható öntözésre.

A fórumra vízügyi, kormányhivatali, agrárkamarai szakembereket hívott a képviselő, országos kitekintést is biztosítva a hazai klíma- és öntözési viszonyokról. A rendezvény végén a gazdák számos témában fogalmaztak meg kérdéseket. Többek között a meglévő csatornák állapota, az Élővíz-csatorna kotrása, a belvíz kérdése mind felmerült. A fórum visszaigazolta, hogy továbbra is rengeteg a kérdés, de a törekvés is a jó irányba.

A képviselővel készült teljes interjút itt hallhatják:

hirdetés