Hamis termékeket árult a csabai piacon, pénzbírságot szabott ki rá a bíróság

Hamis karórákra bukkant a NAV a csabai piacon Kiemelt kép illusztráció!

Iparjogvédelmi jogok megsértésének bűntette miatt a Békéscsabai Járási Ügyészség vádirata alapján 70.000.-Ft pénzbüntetésre ítélt a Békéscsabai Járásbíróság előkészítő ülésén egy 34 éves büntetlen előéletű, Gyulán élő, de román állampolgárságú férfit, aki márkavédett termékeket árult a csabai piacon. A bíróság elrendelte a hamis termékek elkobzását, illetőleg a sértetti képviselő által bejelentett polgári jogi igénynek is helyt adott, azaz a férfinak az okozott, 1.000.000.-Ft-ot meghaladó kárt is meg kell térítenie. Az ítélet jogerős.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal járőrei 2021. november 03-án, a délelőtti órákban Békéscsabán, a városi piac területén igazoltatták és ellenőrzés alá vonták az ott árusító férfit. A terhelt által értékesíteni kívánt termékek közül a pénzügyőrök 19 db különböző márkajelzéssel ellátott, védjegyoltalom alatt álló nadrágszíjat és karórát foglaltak le, köztük 2 db olyan karórát, amelyek két óragyártással foglalkozó svájci cég logóival voltak ellátva.

hirdetés

A férfi a karórák forgalomba hozatalára, illetve ilyen célú tartására a védjegyjogosultaktól, valamint azok szerződött partnereitől engedéllyel nem rendelkezett, beszerzési bizonylatot felmutatni nem tudott. Az értékesíteni kívánt hamis márkajelzéssel ellátott karórák a vásárlók megtévesztésére alkalmas hamisítványok voltak, amelyeket a férfi korábban Budapesten, a Józsefvárosi piacon vásárolt továbbértékesítési szándékkal. A férfi cselekményével a védjegyjogosultaknak összesen 1.000.000.-Ft-ot meghaladó kárt okozott – tájékoztatott a Békés Vármegyei Főügyészség.