Víz világnapi rendezvényre invitálja az érdeklődőket a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság

Fotó: Körös Hírcentrum (archív)

Március 22-én 9 óra 30 perctől Gyula város óvodásait, 13.00 órától pedig az iskolásokat és az érdeklődőket várják. A KÖVIZIG körül felállított standokon sok érdekes dologra hívják fel a gyermekek figyelmét a klímaváltozással, a vízválsággal kapcsolatban, és persze a komoly dolgokon túl természetesen a játék sem maradhat el.

hirdetés

A Bodoki-szobornál felállított színpadon ünnepi műsor várja a megjelenteket, Lúczi Gergely műszaki igazgatóhelyettes mond köszöntőt a Víz Világnapja alkalmából, a színpadon fellépnek az Apor Vilmos Katolikus Óvoda, Gyula Város Egyesített Óvodája Tagintézménye Ewoldt Elíz Óvoda és a Béke Sugárúti Óvoda csoportjai, a Gyulai Implom József Általános Iskola és az 5. sz. Általános Iskola diákjai. A gyerekeket Pepe Manó műsora szórakoztatja.

A nap folyamán a Víz Világnapja alkalmából kiírt pályázat eredményhirdetésére is sor kerül. Amint megtörténik az eredményhirdetés, frissítjük cikkünket!

Bemutatók a székház körül:

A Bodoki Baráti kör tagjainak standjánál fókuszban a klímaváltozás, sok érdekes dolgot tudhatnak meg a gyerekek arról, hogy mit jelent az üvegházhatás, melyek a globális felmelegedés okai, hatásai, milyen veszélyek leselkedhetnek ránk ezáltal.

Játékos formában ismerhetik meg azokat az állatokat, melyeket a klímaváltozás veszélyeztet, és mivel a játékból sosem elég, a kolibri meséje ihletésével állatokat menthetnek, erdőtüzet olthatnak.

A klímaváltozás kapcsán nagyon sok szó esik a beporzókról, akiktől virágos a világunk, de hogy kik is ők valójában, és hogyan vigyázhatunk rájuk, ezt is megmutatják az érdeklődők.

Nem maradhat el az sem, hogy bemutassuk, hogyan óvjuk vizeink minőségét, a megújuló energiák hasznosítására is felhívják a figyelmet, és megmutatják azt is, hogyan lehet megmérni a víz sebességét a Körösökön.

A Körösvidéki Horgászegyesületek Szövetsége is ellátogat a rendezvényre ezen a napon, így a Körös-vidék uszonyosait a szó szoros értelmében testközelből figyelhetik meg a gyerekek, és haltelepítésen is részt vehetnek az Élővíz-csatornán.

Nem felejtkeztünk el a gyerekek kedvenceiről sem, különleges – a vízügy által használt – gépekkel töltik meg a teret, melyekbe beülhetnek, felmászhatnak rájuk, láthatnak árokásó-rakodó gépet, egy különleges rézsűkaszáló gépet, vízügyes csónakot.

A Tájvízházban pedig megismerhetik a Körös-vidék folyóit egy gyönyörű fotókiállítás jóvoltából. A szervezők szeretettel várnak mindenkit!

Frissítés 2023.03.22. 15.23:

A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság „Készíts memóriajátékot” és „Fotózz a változásért” címmel pályázatot hirdetett a Víz Világnapja alkalmából, a pályázatok nyertesei a következők:

KÉSZÍTS MEMÓRIAJÁTÉKOT

Óvodai csoportok

NYERTESEK
Németvárosi óvoda – Micimackó csoport
Boldog Apor Vilmos Katolikus Óvoda – Halacska csoport

KÜLÖNDÍJ
Mágocsi úti óvoda – Süni csoport

Alsó tagozatos általános iskolások

NYERTESEK
Magvető Református Általános Iskola és Óvoda – 2.b osztály
Gyulai Dürer Albert Általános Iskola – 1b. osztály

KÜLÖNDÍJ
Magvető Református Általános Iskola és Óvoda – 4.b osztály
Bay Zoltán Általános Iskola – 4.a osztály

FOTÓZZ A VÁLTOZÁSÉRT

Révész Anna 7. osztály – Dürer Albert Általános Iskola, Gyula
Hornok Benedek – GySzC Székely Mihály Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium, Szarvas
Boros Vivien 12.a osztály – Alföldi ASzC Bethlen Gábor Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium, Gyomaendrőd

 


AZ ENSZ 1993-ban március 22-ét jelölte ki a Víz Világnapja dátumaként, az ünnepi nap ez évi jelmondata a VÁLTOZTASS MOST! A nemzetközi jelmondat egy kolibri meséjének a története köré szövődik, mely a következőről szól:

„Egy nap az erdőben tűz ütött ki. Minden állat az életéért futott. A tűz szélén állva, rémülten és szomorúan nézték a lángokat. A fejük fölött egy kolibri repült oda-vissza a tűzhöz, újra és újra. A nagyobb állatok megkérdezték a kolibrit, hogy mit csinál. – A tóhoz repülök vizet venni, hogy segítsek eloltani a tüzet. Az állatok kinevették, és azt mondták: – Őrült vagy, nem tudod eloltani ezt a tüzet! A kolibri erre azt válaszolta: – Megteszem, amit tudok.”

A kolibri az a változás a világban, amelyet látni szeretnénk, hiszen azt mutatja meg, hogy bármilyen pici dolgot is teszünk a klímaváltozás ellen, az segít a probléma megoldásában.


 

hirdetés