Jól tette, ha még nem cserélte le a téli gumit nyárira

gumicsere, időjárás Illusztráció: Pixabay.com

Az időjárás előrejelzések alapján a következő napokban jelentős országos lehűlés várható. Helyenként kedd hajnalra akár mínusz 6, majd szerda hajnalra akár mínusz 8 fok is várható. Ráadásul egyes térségekben változó intenzitású havazásra is számítania kell az autósoknak, sőt, sok helyen 70-100 km/órás széllökések is nehezíthetik a közlekedést. A Magyar Közút ezért fokozott óvatosságot kér minden sofőrtől és azt, hogy utazásuk előtt mindenképpen tájékozódjanak a www.utinform.hu oldalon.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. március 16-án zárta le a 2022-23-as téli szezont, de már akkor gondoskodtak a szakemberek arról, hogy a hónap végéig mind a 80 közutas mérnökségen legalább egy téli hóeltakarításra és síkosságmentesítésre bevethető gép legyen szolgálatra készen, ha a tavaszi időjárás elromlana.

hirdetés

Most a már jelenleg is készenlétben lévő munkagépek mellé további eszközöket állít vissza a téli üzemre a közútkezelő, hogy a lehűlés okozta időjárási jelenségeket mérsékelni tudják.

A sofőröknek a várható kisebb-nagyobb havazás mellett arra is figyelnie kell, hogy a viharos széllökések nyomán ágak szakadhatnak le, fák dőlhetnek ki, így a szakemberek azt kérik, hogy a következő napokban ne parkoljanak fák környékén és utazásuk során is körültekintően vezessenek, hogy a nem várt helyzetekre is időben tudjanak reagálni.