Embercsempészt tartóztatott le a bíróság

embercsempész Békésben

Vagyoni haszonszerzés végett, több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt kezdeményezte a Battonyai Járási Ügyészség egy 19 éves Litvániában élő, litván állampolgárságú férfi letartóztatását, aki pénzért szándékosan segítséget nyújtott összesen 25 fő külföldi – 17 fő indiai és 8 fő bangladesi – állampolgárnak abban, hogy 2023. március 27-én, éjjel illegálisan, a zöldhatáron keresztül átlépjék a Battonyai Határrendészeti Kirendeltséghez tartozó román-magyar államhatárt.

A litván férfi a külföldi állampolgárokat 2023. március 27-én, az esti órákban Románia területén, Temesváron beszállította az általa vezetett, osztrák honosságú kistehergépjármű utasterébe, és őket a gépjárművel a határőrizeti szervek megkerülésével, a román-magyar államhatárt meg nem engedett módon, a zöld határon átlépve Magyarország területére szállította, majd megindult velük az ország belseje felé.

hirdetés

A férfi által vezetett gépjárművet a Battonyai Határrendészeti Kirendeltség járőrei 2023. március 27-én 23 óra előtt nem sokkal Mezőhegyes külterületén, a 4444. számú úton intézkedés alá vonták, majd a terheltet és az általa szállított migráns személyeket a Battonyai Határrendészeti Kirendeltség hivatalos helyiségébe előállították. A migráns személyek útját Romániából Olaszországba embercsempészek szervezték, akiknek ezért 3.000 és 3.500 euró közötti összegeket fizettek. A terhelt a szállításért a megbízójától 500 euró pénzösszeget kapott volna, amikor a migránsokat Budapestre szállítja.

A Békéscsabai Járásbíróság nyomozási bírója a terhelt letartóztatását a szökés, elrejtőzés veszélye, a bizonyítás veszélyeztetése, valamint a bűnismétlés veszélye miatt 1 hónapra elrendelte – tájékoztatott a Békés Vármegyei Főügyészség.

A rendőrség által készített videó: