További támogatásáról biztosította Ukrajnát az UNESCO

További támogatásáról biztosítja Ukrajnát az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) – közölte Audrey Azoulay, a szervezet főigazgatója Kijevben szerdán.

hirdetés

“Az UNESCO a háború első napjaitól kezdve kiáll Ukrajna mellett, hogy segítsen megóvni az ukrán nép kulturális örökségét, az oktatást, valamint az újságírok testi épségét” – mondta Azoulay az ukrán fővárosban tartott sajtótájékoztatón. A műemlékek és a műalkotások védelmét szolgáló eszközökön kívül a szervezet távoktatás céljából vészhelyzeti terv keretében, 30 millió dollár (10,3 milliárd forint) értékben ötvenezer számítógépet szállított az országba.

hirdetés

A szervezet továbbá védőfelszerelést is biztosított újságíróknak.
“A támogatás folytatódik és növekedni is fog 2023-ban” – tette hozzá a szervezet főigazgatója. Azoulay azt is elmondta, hogy a következő hetekben az UNESCO több mint 10 millió dollárt (4,4 milliárd forint) mozgósít az ukrán oktatás fejlesztésére. A cél elsősorban az iskolai tanulók lelki megerősítése.

Közölték, az Ukrajna elleni orosz offenzíva által okozott kár óriási. Az elkövetkező tíz évben az országnak csak a kulturális ágazatban összesen 6,9 milliárd dollárra (3000 milliárd forint) lenne szüksége a keletkezett károk helyreállításához. Az UNESCO közlése szerint Volodomir Zelenszkij az ország kulturális szektor rehabilitációs tervének kidolgozásában, valamint a nemzetközi szereplők koordinálásában és mozgósításában kérte a szervezet segítségét.

MTI

hirdetés