Több mint 3,5 millió forintot csalt ki nyugdíjasoktól, vádat emeltek ellene

készpénzfelvétel, pénz, pénztárca, forint, talált tárgy Illusztráció: Pixabay.com

A Békéscsabai Járási Ügyészség 3 rendbeli nagyobb kárt okozó folytatólagosan, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette miatt emelt vádat egy 40 éves újkígyósi illetőségű, de mezőkovácsházi tartózkodási helyű nővel szemben, aki különféle ürügyekkel több mint 3.500.000.-Ft-ot csalt ki egy testvérpártól, két nyugdíjas újkígyósi nőtől.

A terhelt nő a vádbeli időszakban Újkígyóson lakott, ahol 2014. év elején ismerkedett meg az egyik sértettel, vele baráti viszonyba kerültek, heti rendszerességgel találkoztak, és rajta keresztül került kapcsolatba a sértett testvérével, a másik nyugdíjaskorú nővel. A terhelt 2015 augusztusában kezdett el különböző indokokra hivatkozva kölcsönkérni a két sértettől annak tudatában, hogy őket tévedésbe ejti, mert nem állt szándékában a kért összegek visszaadása, és erre anyagi lehetősége sem volt. A terhelt csalárd módon azt hitette el hosszú időn keresztül a sértettekkel, hogy anyagi helyzete javulni fog, és a hitelbe adott készpénzt maradéktalanul visszafizeti. A két sértett előbb jószándékból adtak kölcsön a terheltnek, majd abban a hiszemben, hogy ha tovább segítenek, akkor visszakapják a korábban átadott pénzt, továbbra is jelentős összeget adtak az őket megtévesztő terheltnek.

hirdetés

A terhelt 2014 augusztusától 2015 decemberéig bezárólag számtalan alkalommal, időnként heti rendszerességgel kért kisebb összegeket a sértettektől hamis ürügyekkel. Így például adótartozás befizetésére, egyéb adósságok rendezésére, élelmiszerre és háztartási kiadásokra, telefon felöltésre, benzinre, marhák szállítására és az eladásuk után fizetendő illetékre, gépkocsi műszaki vizsgáztatására, postai költségekre, nőgyógyászati műtétre stb.

Ezen időszak alatt az egyik sértettől 1.600.000.-Ft-ot, míg a másiktól 800.000.-Ft-ot csalt ki. 2015 decemberét követően a terhelt elérhetetlenné vált a sértettek számára, de 2016 nyarán ismét feltűnt és az idősebbik sértettől további ürügyekkel és ígérgetésekkel 2017 májusáig bezárólag további 1.100.000.-Ft-ot csalt ki. A terhelt a nyomozás során az egyik sértett részére 2.000.000.-Ft-ot, míg a másik részére 300.000.-Ft-ot visszafizetett, így az okozott kár részben megtérült.

A járási ügyészség vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a nőt tárgyalás mellőzésével, az ügy iratai alapján hozott büntetővégzésével halmazati büntetésként próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélje és a sértettek részére okozott, meg nem térült kár vonatkozásában rendeljen el vagyonelkobzást vele szemben – tájékoztatott a Békés Vármegyei Főügyészség.