Folytatódik a szúnyoglárvák gyérítése Békésben is

szúnyoggyérítés, szúnyogirtás Fotó: MTI/Mészáros János

A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint, a folyók kisebb áradása, az esős időjárás és a felmelegedés hatására egyre több helyen kezdődött meg a szúnyoglárvák fejlődése.

Az elmúlt hetekben elsősorban légi biológiai kezelések voltak a folyók mentén és a Balatonnál, kiegészítésként földi módszerrel is juttattak ki biológiai szert a szakemberek. Kora tavasszal mindenütt hatékonyan lehet védekezni a folyadék készítmény légi úton történő kijuttatásával, azonban a záródó lombozat az ártéri erdőkben már akadályozza a védekezést. Először 2020-ban alkalmazták a légi granulátumszórás módszerét a szúnyoglárvák ellen.

hirdetés

Ez a technológia lehetővé teszi, hogy sűrű növényzettel fedett területeket is megfelelően lehessen kezelni, mivel a granulátum a lombozaton átjutva eléri a szúnyogok vizes élőhelyét. Minden, a szúnyoglárvák ellen bevetett készítmény szelektív, azaz az alkalmazott dózisban más élőlényekre nincs hatása, így közvetlenül az élővizekben is biztonságosan használható.

A következő napokban légi úton juttatnak ki ilyen granulátumot Békés vármegyében a Körösök mentén, a Tisza Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei szakaszán, valamint a Tisza-tónál.

Folyadékpermetezésre a Velencei-tó térségében, valamint egyes növényzettel kevésbé fedett Tisza menti területeken kerül sor. A szakemberek a héten négy régióban összesen 3650 hektárnyi területen végeznek légi biológiai módszerrel kezeléseket.

A kerti munkák során érdemes figyelmet fordítani a lakókörnyezetünkben megjelenő szúnyogok egyedszámának csökkentésére. Számos faj kifejezetten emberközeli életmódot folytat, a kerti eszközökben, játékokban megmaradó víz jelenti az élőhelyüket.