Cseh elnök: Ukrajna rászolgált az EU- és NATO-tagságra

Nincs kétség afelől, hogy Ukrajna teljes mértékben rászolgált az EU- és NATO-tagságra – jelentette ki Petr Pavel cseh államfő pénteken azon a kijevi sajtótájékoztatón, amelyet Zuzana Caputová szlovák és Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel a megbeszélésüket követően tartottak.

hirdetés

A cseh vezető hozzáfűzte, hogy aktív segítséget akar nyújtani Ukrajnának ebben az ügyben. “Az Önök oldalán állunk, mert egyértelmű, hogy Ukrajna teljes mértékben megérdemelte a NATO- és az EU-tagságot kitartásával, bátorságával, ellenállásával és szabadságharcával, ami mindannyiunk számára példaértékű. Nincs kétségem afelől, hogy Ukrajna az EU és a NATO tagja lesz. A kérdés már csak az, hogy mikor” – fogalmazott Pavel. Sürgette, hogy még az év vége előtt kezdjék meg a tárgyalásokat Ukrajna EU-csatlakozásáról. Kijelentette, hogy Csehország támogatja egy nemzetközi különleges törvényszék létrehozását is az ukrajnai orosz háborús bűnök kivizsgálására.

hirdetés

Pavel elmondta, hogy Ukrajna és Csehország hat projektet készített elő közös fegyver- és lőszergyártásra, kiképzőrepülőgépekre és harckocsik javítására, a gyártási munkák teljes körű végrehajtásának lehetőségével Ukrajna területén. Biztosított továbbá arról, hogy a Csehország és Ukrajna közötti együttműködés tovább mélyül, nemcsak a katonai segítségnyújtás terén, hanem más formában is, beleértve a kétoldalú kereskedelmet. Szavai szerint emellett Csehország kész támogatást, segítséget és együttműködést felajánlani Ukrajnának az energia, a gazdaság, a közlekedési infrastruktúra és a lakhatás területén, Prága részt akar venni a dnyipropetrovszki régió újjáépítésében.

Zuzana Caputová szlovák államfő rámutatott arra, hogy az ukrán és a szlovák kormánynak alaposabban meg kellene vitatnia az ukrán gabona Szlovákiába történő exportjának kérdését mindkét ország érdekeinek védelme érdekében. “Soha nem tiltottuk meg a szállítást. A meghozott konkrét intézkedések a növényegészségügyi előírásokkal és a gabonaminőséggel kapcsolatosak voltak, illetve ez reakció volt más államok lépéseire” – jelentette ki. Az Interfax-Ukraina hírügynökség emlékeztetett arra, hogy korábban Szlovákia – számos más európai országhoz hasonlóan – betiltotta az ukrán gabona behozatalát.

“Néhány órája az Európai Bizottság olyan döntést hozott, amely a vámmentesség folytatását jelenti. Zelenszkij elnökkel arról beszéltünk, kormányaink szorosabban megvitatják majd ezt a kérdést, hogy mindkét ország érdekeit védjük” – mondta. Szlovákia elnöke emlékeztetett arra is, hogy az ország szakértői csoportokat küldött, akik dokumentálják az Ukrajnában elkövetett háborús bűnöket. “Erre azért van szükség, hogy a jövőben bíróság elé állíthassuk a felelősöket” – magyarázta Caputová. A júliusban esedékes vilniusi NATO-csúcsról szólva megjegyezte, hogy “minden országnak el kell döntenie, minek akar a része lenni. Nagyon fontos a kitűzött eredmények elérése a csúcstalálkozón, de ugyanúgy fontos a támogatás és a konkrét segítség is” – fűzte hozzá.

Zelenszkij kijelentette, hogy miközben Ukrajna ellentámadásra készül a fronton, partnerei számára nem lehetnek “tabuk” védelmi kérdésekben. “Minden Ukrajnának nyújtott segély, légvédelmi rendszer, katonai repülőgép, minden ágyú és páncélozott jármű, amellyel védjük magunkat az orosz agresszió ellen, emberéleteket ment. Azt hiszem, ez az egyik fő következtetés a mai beszélgetésünkből. Csehország és Szlovákia vezetőinek arra a következtetésre kellene jutniuk, hogy a biztonsági segítségnyújtás ügyében nem lehetnek védelmi tabuk. Minden Ukrajna számára támasztott mesterséges korlátozás csak egy újabb terrorista lehetőség az Oroszországi Föderáció számára” – hangoztatta az ukrán elnök.

Ukrajna, Szlovákia és Csehország elnöke közös nyilatkozatot írt alá, amelyben egyetértettek abban, hogy a szuverén, szabad és demokratikus Ukrajna kulcsfontosságú tényező Európa biztonságának és stabilitásának szavatolásában. A dokumentumban elítélték az Oroszország azon kísérleteit, hogy erőszakkal módosítsa a nemzetközileg elismert határokat, ami – a nyilatkozat szövege szerint – mind az európai béke és stabilitás, mind pedig a nemzetközi biztonság alapjait fenyegeti, amellyel kollektíven és globálisan is szembe kell nézni.

MTI

hirdetés