A tandemugrással ma már bárki kipróbálhatja az ejtőernyőzést

tandemugrás Békéscsabán, ejtőernyős ugrás Békéscsabán

Ejtőernyővel kiugrani egy repülőből sokak számára még mindig igazi kaland és adrenalinlöket, pedig ma már a biztonsági berendezéseknek és a tapasztalt segítőknek köszönhetően szinte bárki átélheti ezt az élményt. Akár egy profi ugróhoz szíjazva tandemugrással, akár a tanfolyam elvégzésével egyedül. Többek között ezekről a lehetőségekről is tájékoztatást adott ifj. Tímár Vince, a Kvasz András Békés Megyei Repülő és Ejtőernyős Egyesület Békéscsabai Ejtőernyős Szakosztályának egyik vezetője.

hirdetés

Több mint 50 éve van Békéscsabán repülősport, ami magában foglalja a motoros repülést, a vitorlázást, a sárkányrepülést, a siklóernyőzést, az ejtőernyőzést is. Ifj. Tímár Vince kifejtette, ezek a kalandok egy döntéssel kezdődnek. Az ejtőernyőzést is, ahogy a legtöbb extrém sportot, már számos helyen ki lehet próbálni. A tandemugrás lehetősége által nekik is több tanítványuk van. A közös ugrás után eldöntik, át akarják-e élni az ugrás érzését egyedül is.

hirdetés

 

tandemugrással
Ifj. Tímár Vince / Fotó: Körös Hírcentrum

Vince története nem egy közös élménnyel indult, édesapja sokszoros magyar bajnok ejtőernyős. Mindig nagy büszkeséggel figyelte a földet érését, tehát nem volt kérdés, hogy maga is kipróbálja. Ha ma valaki kedvet kap ehhez a sporthoz, először el kell mennie egy orvosi vizsgálatra. Majd elméleti oktatás történik, fizikai és vészhelyzeti ismereteket is szereznek többek között az érdeklődők. Az eredményes vizsga után következhet a gyakorlat. Az első, bekötött ugrás 1200 méterről történik, ekkor az ernyő automatikusan nyílik. A fordulópont 4-5 ugrás után érkezhet el, akkor valaki vagy teljesen abbahagyja vagy elköteleződik a
sport felé.

Tandemugrásnál ezzel szemben csupán néhány feltételnek kell megfelelni. Testsúlyban 90 kilogramm a felső határ, a gyermekeknél pedig a 150 cm-t kell elérni a megfelelő rögzítéshez. Jönnek fiatalabbak, idősebbek is, színes az ugrani vágyók felhozatala. Szülinap, névnap, ballagás, legénybúcsú miatt szintén érkeztek már tandemugrásra.

Békéscsabán jelenleg négyhetente van lehetőség tandemugrásra, akkor szombaton és vasárnap is ezzel foglalkoznak. Egy gépben négyen férnek el a pilóta mellett. A www.tandembcs.hu oldalon találhatnak az érdeklődők további információkat. Előzetes egyeztetés, bejelentkezés szükséges. Ejtőernyős tanfolyamot pedig igény szerint szerveznek, amikor legalább ketten jelentkeznek. Az elméleti képzés teljesítése után mindenki a saját tempójában haladhat tovább.

 

Az élmény pedig nem csak az ugrás idejéig tart. Ha van rá igény, különböző felvétel-készítési módok is választhatók. A legnépszerűbb a kézikamerás videófelvétel- és fényképrögzítés, itt a pilóta két karján van egy-egy kamera, amik felveszik az ugrást.

Az ejtőernyősport mára nagyon kiforrottá és biztonságossá vált. Az ugró felszereléséhez két ernyő is tartozik, ha esetleg a főernyővel történne valami. Illetve van egy biztonsági készülék is minden csomagban. Egy légnyomásérzékeny lapka nézi, hogy ki milyen magasságban van és ha a magassághoz képest túl nagy sebességgel zuhan, akkor a szerkezet kinyitja a tartalék ernyőt. Ráadásul a felszerelés évente felülvizsgálaton esik át, ellenőrzi egy szakember, hogy minden stimmeljen – szögezte le ifj. Tímár Vince.

 

hirdetés